Jämför och byt elavtal ✅

Jämför försäljning av el

Med Elskling kan du enkelt jämföra vad elhandelsbolag vill betala för din el. Jämför ersättning och elavtal på samma gång hos Elskling!

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal.

?
 • En miljon nöjda kunder
 • Enkel jämförelse
 • Fristående
 • Kostnadsfritt
Mikroproducent

Så funkar det att sälja din el

sol

Solen skiner

När solen skiner producerar dina solceller el och kan skapa mer el än vad du gör av med, så kallad överskottsel.

elnät

Överskottselen skickas till elnätet

När du har ett elavtal skickas överskottselen ut till elnätet så att andra kan använda elen som dina solceller producerat.

elräkning

Syns på elräkningen

Överskottet som du sålt syns sen på din elräkning – antingen som ett avdrag på din elräkning eller som tillgodo till nästa räkning.

Tjäna pengar på din solel

De senaste åren har intresset för solenergi ökat i Sverige och stora delar av världen. Bara i Sverige ökade installationen av solcellsanläggningar med 46 % under 2021 jämfört med 2020, enligt Energimyndigheten. Att producera el med hjälp av solceller är inte bara snällt mot miljön, det är även snällt mot plånboken. Så hur kan du tjäna pengar på att producera el?

Hus med solpaneler

Minska utgifterna för elanvändning

När du har solceller installerade på ditt hustak produceras solenergi i samma sekund som solen skiner. Det är då som dina utgifter för elanvändning kan minska genom att förbruka elen samtidigt som den produceras – när du streamar din favoritserie, lagar mat, under veckostädningen eller gör annat där hemma som kräver elektricitet.

Under den tid som du förbrukar din egenproducerade el köper du inte el av ditt elbolag, vilket gör att dina utgifter för elanvändning minskar. Kort sagt sparar du pengar på det.

Sälj överskottet – tjäna pengar

På riktigt soliga sommardagar producerar dina solceller ibland mer el än vad du faktiskt kan använda – sälj överskottet och tjäna pengar. Du kan även få ett överskott av el under andra delar av året.

Genom att ditt hem är uppkopplat mot elnätet via ett elavtal kan du sälja din överskottsel till ditt elbolag och på så vis tjäna pengar. Överskottet skickas då automatiskt ut till försäljning på elnätet och förbrukas av andra hushåll.

Jämför försäljning av el med Elskling

Elskling är i grunden en fristående jämförelsetjänst av elavtal, men har även jämförelse av elförsäljning. Genom att fylla i vårt formulär kan du enkelt se vilket elbolag som erbjuder det bästa elavtalet för dig, men också hur mycket du kan få i ersättning för att sälja din el.

Ersättningen du kan få bestäms utifrån vad timpriset var på elbörsen under tiden då överskottselen skapades, samt ett extra påslag för hur mycket elbolagen är villiga att betala för elen du säljer.

Elskling erbjuder:

 • jämförelse av ersättning och elavtal från flera svenska elbolag samtidigt

 • sortering på grön el, schysst elhandel, klagomålslistan och olika avtalstyper

 • en fristående jämförelsetjänst

Är du intresserad av att producera din egen solel, men vill veta mer?

Det kan kännas komplicerat att skaffa solcellspaneler – alltifrån vilken typ av solceller till växelriktare och solcellsbatterier. Som tur är finns det företag som erbjuder sin solcellsexpertis som tjänst och gärna hjälper till att hitta rätt lösning för dig och ditt hus.

Otovos solpanelsexperter hjälper till med att hitta den lösning som passar dig och ditt hus bäst, och även att installera solcellerna. De erbjuder upp till 20 års garanti och du kan välja på att antingen leasa eller köpa dina solceller direkt.

Fyll i din adress för att få prisförslag på en minut.

Frågor och svar

 • Behöver jag ett elavtal för att sälja el?

  För att kunna sälja el behöver du ha ett elavtal – utan avtal kan du inte få någon ersättning. Elavtalet fungerar också som ett komplement för de dagar och årstider som dina solceller inte producerar tillräckligt mycket el.

 • Kan jag bli självförsörjande på el?

  Att vara självförsörjande på solel är fullt möjligt, men det krävs att du har tillräckligt många solpaneler för att kunna producera lika mycket el som du förbrukar på årsbasis. För att kunna göra det behöver du även batterier som lagrar elen.

 • Går det att lagra el från solceller?

  Ja, det kan du med ett batteri för solceller. Ett batteri kan vara bra vid eventuella strömavbrott. Det finns flera solcellsinstallatörer som även tillhandahåller batterier för lagring. Dock är batterierna inte lämpade för att lagra solel under längre perioder, som från sommar till vinter.

Läs fler artiklar om el

Elskling hjälper dig sänka din elkostnad

DET HÄR ÄR ELSKLING: Sedan 2007 har vi på elskling.se hjälpt över 1 000 000 svenska hushåll att jämföra och byta elavtal. På elskling.se kan du som konsument utefter dina förutsättningar och preferenser på ett enkelt sätt jämföra elpriser och byta elavtal och därmed minimera sina elkostnader, se till att få ett elhandelsbolag med hög kundnöjdhet och miljövänlighet. Tjänsten är helt kostnadsfri att använda för konsumenter.

Anvisningspriser

HÖGA ELPRISER: Anvisningspris, eller tillsvidarepris, får du om du inte själv gör ett aktivt val. Dessa priser är mycket högre än vad du kan få genom att jämföra och byta elavtal.

Energispartips

VI KAN SPARA ENERGI! Oavsett hur bra elavtal du har finns det en stor sparpotential i att minska din elförbrukning.