Vi har hjälpt 2525 kunder idag
Vill du sälja solel? Jämför vad du kan få i ersättning
Du måste fylla i postnummer
?
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Så funkar det att sälja din solel
Solceller hjälper dig att spara pengar
När du har solceller installerade på ditt hustak produceras solel i samma sekund som solen skiner. Det är då som dina utgifter för elanvändning kan minska genom att förbruka elen samtidigt som den produceras – när du streamar din favoritserie, lagar mat, under veckostädningen eller gör annat där hemma som kräver elektricitet. Under den tid som du förbrukar din egenproducerade el köper du inte el av ditt elbolag, vilket gör att dina utgifter för elanvändning minskar. I kombination med att följa tips för att sänka din elkonsumtion, finns en stor potential att spara pengar med solceller.
Solenergi är gratis och ett exempel på en hållbar energikälla. Att skaffa solceller är en större investering, men det lönar sig långsiktigt sett. Om du installerar solceller för runt 100 000 kronor på din villa, kan du potentiellt sänka din elräkning med 6 000 kronor per år. Med det nya solcellsstödet kan du dessutom få skatteavdrag när du väljer att installera solceller.
Vill du veta mer om att producera din egen solel?
Det kan kännas komplicerat att skaffa solcellspaneler – alltifrån vilken typ av solceller till växelriktare och solcellsbatterier. Som tur är finns det företag som erbjuder sin solcellsexpertis som tjänst och gärna hjälper till att hitta rätt lösning för dig och ditt hus.
Otovos solpanelsexperter hjälper till med att hitta den lösning som passar dig och ditt hus bäst, och även att installera solcellerna. Utöver tillverkarnas egna garantier så erbjuder Otovo en lång garanti på 20 år för leasingkunder och 10 år vid direktköp.
Just nu: Specialerbjudande via Elskling! Få 3 månaders gratis leasing eller 6 000 kronor rabatt vid köp av solceller.
Fyll i din adress och välj bland Otovos solcellspaket
Med solceller kan du sälja el
De senaste åren har intresset för solenergi ökat i Sverige och stora delar av världen. Bara i Sverige ökade installationen av solcellsanläggningar med 46 % under 2021 jämfört med 2020, enligt Energimyndigheten. Att producera el med hjälp av solceller är inte bara snällt mot miljön, det är även snällt mot plånboken. Så hur kan du tjäna pengar på att producera din egen el?
Sälj överskottet och få ersättning av ditt elbolag
På riktigt soliga sommardagar producerar dina solceller ibland mer el än vad du faktiskt kan använda. Du kan även få ett överskott av el under andra delar av året, beroende på ditt förbrukningsmönster. Detta överskott kan du sälja vidare. Genom att ditt hem är uppkopplat mot elnätet via ett elavtal, kan du sälja din överskottsel till ditt elbolag och på så vis tjäna pengar. Överskottet skickas då automatiskt ut till försäljning på elnätet och förbrukas av andra hushåll.
Vilket pris kan jag få för min solel?
Ett vanligt pris på solel för en privatperson ligger på cirka 1,2 kronor per kWh. För en normalstor villa kan det innebära en vinst på kring 5 000 kronor per år. Det pris du får är en kombination av ersättning från elbolaget, nätägaren och staten.
Elskling jämför försäljning av solel
Ersättningen du kan få bestäms utifrån vad timpriset var på elbörsen under tiden då överskottselen skapades, samt ett extra påslag för hur mycket elbolagen är villiga att betala för elen du säljer. Detta innebär att olika elbolag erbjuder olika priser för din solel, och det kan kännas krångligt att själv skapa sig en överblick över alla erbjudanden. Detta kan Elskling hjälpa dig med.
Elskling är i grunden en fristående jämförelsetjänst av elavtal, men vi kan även erbjuda dig att göra en jämförelse när du ska sälja solel. Genom att fylla i vårt formulär kan du enkelt se vilket elbolag som erbjuder det bästa elavtalet för dig, men också hur mycket du kan få i ersättning för att sälja din el. Du ser enkelt vilket elavtal som passar dig bäst – klicka sen bara på "vidare" för att gå vidare med ditt valda elavtal.
Elskling erbjuder dig:
Kostnadsfri jämförelse av ersättning och elavtal från flera svenska elbolag samtidigt
Sortering på grön el, schysst elhandel, klagomålslistan och olika avtalstyper
En fristående jämförelsetjänst
Frågor och svar
- Måste jag ha avtalet för att sälja min solel och mitt vanliga elavtal hos samma elbolag?
- Hur säljer jag min solel?
- Behöver jag ett elavtal för att sälja el?
- Hur mycket får jag betalt för min solel?
- Vilket elbolag betalar mest för solel?
- Kan jag bli självförsörjande på el?
- Går det att lagra el från solceller?
Läs fler artiklar om solel
Solenergi
Intresset för solel ökar – och nu blir det ännu lättare för microproducenterna att teckna avtal
Intresset för att installera solceller har ökat stadigt. Enligt Energimyndigheten har antalet installationer av solcellsanläggningar ökade med 70 procent under 2023 jämfört med året innan.
Solenergi
Lagra extra solel med solcellsbatterier
Tillhör du de som har en solcellsanläggning? Funderar du på om du borde komplettera den med ett solcellsbatteri, så att du kan lagra överskottet? I den här artikeln tittar vi på hur solcellsbatterier fungerar och hur mycket solel du kan lagra med ett solcellsbatteri.
Solenergi
Köpa eller leasa solceller?
Skulle du vilja ha solceller och producera din egen solel, men tvekar inför den stora investering som en solcellsinstallation innebär? Då kan leasing av solceller vara ett alternativ för dig. I den här artikeln tittar vi på hur det går till att hyra solceller, vad det kostar och vilka för- och nackdelar som finns.
Solenergi
Kan man ha solceller på ett gammalt tak?
Du går i tankar om att investera i en solcellsanläggning – men ditt hustak är långt ifrån nytt. I de flesta fall går det bra att montera solceller även på ett äldre tak, men det finns vissa aspekter som man bör ha i åtanke innan man gör slag i saken. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste.
Solenergi
Kan man ha solceller på ett plåttak?
Många undrar om plåttak lämpar sig för solceller. Svaret är ja, men det finns vissa saker som är bra att tänka på när du ska montera solceller på ett plåttak. I den här artikeln går vi igenom vilka olika typer av plåttak som finns och hur installationen av solceller påverkas av de olika typerna.
Solenergi
Hur länge håller solceller?
Du har gjort slag i saken och installerat en solcellsanläggning. Men hur länge kan du förvänta dig att producera din egen solel innan solcellerna är uttjänta? I den här artikeln tittar vi närmare på solcellers livslängd och vad som kan påverka den. Vi går också igenom vilka effektgarantier som solcells leverantörerna brukar lämna och vad du själv kan göra för att maximera solcellernas livslängd.