Anvisningspris

Anvisningspris brukar även benämnas som anvisningsavtal och ibland även för tillsvidarepris. Anvisningsavtal är betydligt dyrare än både rörliga och fasta avtal. Nästan vart sjunde hushåll i Sverige betalar idag ett anvisningspris för sin el. Att så många hushåll betalar onödigt mycket för sin el beror på att de inte gjort ett aktivt val av elavtal och därför blivit tilldelat ett anvisningspris.

Sedan avregleringen av den svenska elmarknaden 1996 är det upp till varje enskilt hushåll att aktivt välja ett elavtal. Både elhandelsbolagen och landets elrådgivningsbyråer rekommenderar konsumenter att välja ett elavtal för att slippa betala ett överpris för sin el.

Varför får jag ett anvisningsavtal?

Alla som inte har gjort ett aktivt val av elavtal får automatiskt ett anvisningsavtal. Det gäller även när du flyttar eftersom de allra flesta elavtalen inte flyttar med dig. Därför måste du i samband med en flytt göra ett aktivt val av elavtal för att slippa anvisningspris.

Hur skiljer sig anvisningspriset från andra elpriser?

Elskling har genom åren gjort flera analyser kring anvisningspriset. Samtliga resultat pekar på att anvisningspriserna i medel är cirka 30 procent dyrare än fasta och rörliga avtal. Det innebär att du kan spara pengar genom att göra ett aktivt val av elavtal, oavsett om du bor i lägenhet eller villa. 

Med Elskling kan du jämföra elavtal utan extra kostnad och enkelt se vilket elbolag som kan erbjuda dig bäst elpris utifrån dina preferenser – som miljömärkt el, fast eller rörligt avtal. 

Jämför elpriser och byt elavtal

Sänk din månadskostnad och byt elavtal med Elskling! Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal.

?
  • En miljon nöjda kunder
  • Enkel jämförelse
  • Fristående
  • Kostnadsfritt