Energispartips i vardagsrummet

Vardagsrummet fylls mer och mer med elektronik. Här har vi TV-apparater, dvd-spelare, stereo, digitalboxar och ofta även datorer. Elektronik slukar el, men det finns sätt att minska förbrukningen på.

Det är underbart med dagens stora LCD/plasma/LED TV med knivskarp bild och hög kvalité. Tänk dock på att dessa TV-apparater förbrukar mycket energi, inte mer än en traditionell TV av samma storlek, men som ett resultat av att dagens platt-TV oftast är av större storlekar än den äldre "tjock TV:n". Här nedan ser du exempel på några av de apparater som ofta återfinns i det moderna vardagsrummet.

Apparater i vardagsrummetEffekt
19" monitor standby 1 W
LCD TV 42" standby 1 W
Plasma TV 42" standby 3 W
Mobiltelefonladdare 5 W null
Klockradio 3-10 W null
TV-standby (tjock TV) 10 W null
Skrivare standby 10 W
Digitalbox 10-20 W null
19" monitor vid drift 215-30 W null
DVD spelare vid drift 50-75 W null
LED TV 42" vid drift 60-80 W null
Projektor 300 W null
Plasma TV 42" vid drift 300-400 W null
Stationär dator (utan monitor) 300-500 W null
Dammsugare 800-1600 W null
Plasma TV 103" vid drift 1500 W null

Skippa standby

En av de största dolda strömtjuvarna är "standby-läget" som blivit allt mer vanligt för olika apparater. Detta mellanläge, varken av eller på, slukar ström motsvarande 2 % av landets årliga elförbrukning, eller ca 500 kWh i ett normalhushåll.

Stäng av med strömbrytare

Stäng av TV, video, DVD-spelare, digitalbox, dator, stereo och TV-spel med strömbrytaren och inte endast med fjärrkontrollen. Tack vare dagens teknologi kan du även köpa en TV med rörelsesensorer som automatiskt stängs av när du går ifrån TV:n.

Stäng av med grenuttag

För att till hundra procent gardera dig mot standby-läckage ska du köpa ett grenuttag (med 2-polig brytare) som du placerar mellan vägguttaget och dina elektriska apparater. Vid köp av nya produkter, tänk på att både kontrollera förbrukningen under aktiv drift samt vid standby-läge.

Dra ur laddaren

En annan dold strömslukare är laddarna till alla elektriska apparater som finns i våra hem. Dra ur laddaren ur kontakten om den inte används. En laddare drar ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.

Skippa viloläge

Även datorer som sätts i viloläge konsumerar el, varför det optimala är att stänga ner datorn då den inte används. Aktivera energisparfunktionen för datorns bildskärm, eller stäng av den när du lämnar skrivbordet för en längre stund.

Jämför elpriser och byt elavtal

Sänk din månadskostnad och byt elavtal med Elskling! Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal.

?
  • En miljon nöjda kunder
  • Enkel jämförelse
  • Fristående
  • Kostnadsfritt