Energispartips för belysning och uppvärmning

Vi bor i ett land som periodvis är både kallt och mörkt. Att ha bra belysning och uppvärmning är livsviktigt. Du kan dock i många fall spara energi på detta område.

I Sverige är det mörkt och grått under stora delar av året och då är det viktigt med rätt belysning som gör oss pigga och bidrar till en harmonisk levnadsmiljö. Cirka 25 % av hushållselen används till belysningen i hemmen, där vi i genomsnitt har 20–50 lampor. Många svenska hushåll värms också upp med el. Genom att optimera din uppvärmning kan du avnjuta en behaglig inomhustemperatur och samtidigt förhindra att elräkningen skjuter i höjden.

Här nedan går vi igenom hur mycket el som olika lampor drar och hur många kWh olika uppvärmningsanordningar står för. Vi tipsar också om hur du sparar energi när det kommer till belysning och uppvärmning. Vissa av besparingsåtgärderna kräver större investeringar, exempelvis installation av bergvärme, men dessa betalar sig ofta bra på längre sikt.

Hur mycket el går åt till belysning och uppvärmning?

När mörkret sänker sig över landet tänder vi gärna lampor av olika slag. Så här många watt drar vanliga typer av lampor:

Typ av belysning

Vanlig effekt

Förbrukning per dygn

LED-lampa

5 W

0,12 kWh

Lågenergilampa

10 W

0,24 kWh

Halogenlampa

29 W

0,69 kWh

Glödlampa

40 W

0,96 kWh

En lampas wattal har med dess energiförbrukning att göra, och säger egentligen inget om hur mycket ljus den avger. Istället kan du titta på lampans lumenvärde (lm) som finns angivet på förpackningen. Lumenvärdet anger hur starkt lampan lyser. En LED-lampa på 5 W kan ge lika starkt ljus som en glödlampa på 40 W, men förbrukar bara en femtedel så mycket energi.

Vi använder också olika elslukande anordningar för att värma upp våra bostäder. Förutom värmepump kan du välja att ha olika typer av eldrivna element och golvvärme för att få en skön inomhustemperatur. Så här många watt drar några vanliga uppvärmningsanordningar:

Typ av anordning

Effekt

Golvvärme

80-100 W/kvm

Panelelement

300–1 200 W

Oljeelement

400–2 000 W

Konvektorelement

2 000 W

En värmepump förbrukar också energi när den är i drift, men den hjälper dig att spara 60-70 procent av din uppvärmningskostnad om du har direktverkande el. Att skaffa värmepump är en investering som har en relativt hög kostnad initialt, men den kan snabbt minska din energiförbrukning dramatiskt. Om du har en värmepump som är 10–15 år gammal eller äldre, kan du också tjäna på att uppgradera till en nyare modell. Moderna värmepumpar har bättre prestanda och många smarta funktioner: vissa av dem kan till exempel styras med din mobiltelefon.

Så här kan du spara el på belysning och uppvärmning

En stor investering så som en värmepump är ett sätt att sänka dina uppvärmningskostnader. De finns dock flera mindre, enkla åtgärder som kan spara in på den el du förbrukar för att belysa och värma upp ditt hem.

Byt gamla glödlampor mot lågenergilampor

Genom att byta ut dina gamla glödlampor mot nya lågenergilampor reduceras din elförbrukning. En lågenergilampa har längre hållbarhet än vanliga glödlampor. Under en livslängd på 10 000 ljustimmar sparar du ca 200-300 kr per lampa i energibesparing. Lågenergilampan har 25% av glödlampans effekt och avger lika mycket ljus som en glödlampa som drar fyra gånger mer energi.

Använd LED-lampor

Halogenspotlights har varit populära en längre tid. Funderar du på att installera sådana, kontrollera om det går att byta ut halogenlamporna mot LED-lampor. LED (ljusemitterande dioder) består av lysdioder som kräver en bråkdel så mycket energi som en halogenlampa. Andra fördelar med LED-teknologin är lång livslängd och liten värmestrålning. Nackdelen med tekniken är att det är svårt att få en lika harmonisk färgåtergivning som med glödlampor. Dock utvecklas tekniken i rätt riktning och det går idag att få många olika färgtemperaturer med LED-lampor.

Använd lysrör

På platser där ett vitt ljus önskas är lysrörsarmaturer ett optimalt val. Lysrör har en lång livslängd och är energieffektiva.

Installera dimmer

Ett annat sätt att spara energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning är att installera en dimmer till dina lampor. För att säkerställa att du inte lyser upp rum och platser där ingen vistas eller att lamporna står på mitt på ljusa dagen, kan du ta hjälp av ljussensorer, rörelsevakter och strömbrytare med timerfunktion. Det finns även smart belysning som kan kopplas till din smartphone. Då får du full kontroll på belysningen och kan släcka lampor som glömts påslagna även när du inte är hemma.

Ha rätt inomhustemperatur

Det är viktigt att inte ha för hög inomhustemperatur. 21 grader i vardagsrummet och 18 grader i sovrummet brukar vara lagom. Ta på tofflor och en extra tröja hellre än att vrida upp temperaturen. Välj lägre temperatur i källare, förråd och garage. Genom att sänka inomhustemperaturen med en grad minskar energiförbrukningen med nästan 5 %, vilket motsvarar omkring 650 kr för ett litet hus. Om du åker bort en längre tid kan du sänka värmen till cirka 15°C inomhus.

Stäng dörren

Kom ihåg att stänga ytterdörren så fort du går in, så att inte kylan sprider sig i huset. Stäng också till om kallare utrymmen så som hall och förråd.

Vädra kort och intensivt

Vädra kort och intensivt istället för att ha fönstren på glänt under lång tid. Öppna tvärdrag en kortare stund någon gång om dagen för att snabbt fräscha upp luften. Då riskerar du inte att kyla ner din bostad i onödan. Stäng helst av värmen under tiden och sätt på den en halvtimme efter att du slutat vädra.

Isolera väl

Se till att isolera hemmet väl. Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Du kan hålla ett levande ljus vid listerna för att se om det drar eller inte. Dålig isolering är dyrt i längden. Genom att investera i tilläggsisolering av golv, väggar, tak och fönster kan du snabbt tjäna in investeringen i form av minskade uppvärmningskostnader.

Använd gardiner och persienner

Dra alltid för gardinerna eller dra ner persiennerna på nätterna. Nedfällda persienner gör fönstret likvärdigt med ett modernt energiglas, dock utan någon extra kostnad. På så sätt behåller du värme som annars skulle försvinna ut genom fönstret. Vid köp av nya fönster kan det vara värt att köpa energieffektiva treglasfönster, som hindrar värmeenergin från att läcka ut.

Möblera smart

Placera inga stora möbler framför radiatorerna. Luften måste cirkulera för att värmen ska kunna sprida sig i rummet.

Var sparsam med infravärme

På våren och hösten kan det vara skönt med infravärme för att kunna sitta ute och njuta av den friska luften. Glöm dock inte att stänga av värmen när du är klar. Infravärmen har oftast en hög effekt (kring 2 000 W) vilket gör att den konsumerar 2 kWh per timme. Det blir snabbt dyrt (2–3 kr/timme) om den står på under en längre period.

Var sparsam med eldriven golvvärme

Det är mysigt och värmande med golvvärme mörka vinterdagar. Har du installerat eldriven golvvärme slukar den dock ganska mycket el. Därför bör du använda den sparsamt under årets varmare perioder. Tänk också på att inte lägga mattor på värmegolv, eftersom uppvärmningen då blir mindre effektiv.

Utrusta hemmet modernt och energieffektivt

En annan bra investering är att rusta huset med modern reglerutrustning. På så sätt höjer du din komfort samtidigt som din förbrukning minskar med upp till 10 %. Du kan till exempel skaffa Ngenic Tune, som låter dig styra ditt värmesystem smart via mobiltelefonen.

Elskling hjälper dig att välja elavtal

Det finns mycket du själv kan göra för att påverka dina elkostnader. En av de sakerna är att välja ett elavtal som passar just dina förutsättningar bäst. Men det kan ibland vara svårt att hitta rätt bland alla erbjudanden och villkor. Med Elsklings jämförelsetjänst kan du jämför flera olika elbolag samtidigt. Att jämföra går snabbt och gör det enklare för dig att välja rätt. Prova jämförelsetjänsten redan idag!