Energispartips för belysning och uppvärmning

Vi bor i ett land som stundtals är både kallt och mörkt. Att ha bra belysning och uppvärmning är livsviktigt. Du kan dock i många fall även spara energi på detta område.

I Sverige är det mörkt och grått under större delen av året och då är det viktigt med rätt belysning som ger energi och bidrar till en harmonisk levnadsmiljö. Cirka 25 % av hushållselen används till belysningen i hemmen där vi i genomsnitt har 20-50 lampor. Bor du i hus är det dessutom extra viktigt med rätt inomhustemperatur. Nedan finner du några tips på energisparmetoder gällande belysning och uppvärmning. Tänk på att en del besparingsåtgärder kräver större investeringar, exempelvis installation av bergvärme, men dessa betalar sig ofta bra på längre sikt.

Byt gamla glödlampor mot lågenergilampor

Genom att byta ut dina gamla glödlampor mot nya lågenergilampor reduceras din elförbrukning. En lågenergilampa har längre hållbarhet än vanliga glödlampor. Under en livslängd på 10 000 ljustimmar sparar du ca 200-300 kr per lampa i energibesparing. Lågenergilampan har 25% av glödlampans effekt och avger lika mycket ljus som en glödlampa som drar fyra gånger mer energi. För att hjälpa konsumenten brukar det på förpackningen anges vilken ljusstyrka i ?gamla Watt? lågenergilampans effekt motsvarar.

Använd LED-lampor

Halogenspotlights har varit populära en längre tid. Funderar du på att installera sådan, kontrollera att det går att byta ut halogenlampan mot en LED-lampa. LED ( ljusemitterande dioder) består av lysdioder som kräver en bråkdel så mycket energi som en halogenlampa. Andra fördelar med LED-teknologin är lång livslängd och liten värmestrålning. Nackdelen med tekniken är att det är svårt att få en lika harmonisk färgåtergivning som med glödlampor, dock utvecklas tekniken i rätt riktning och inom kort kommer även den frågan förhoppningsvis att vara löst.

Använd lysrör

På platser där ett vitt ljus önskas är lysrörsarmaturer ett optimalt val. Lysrör har en lång livslängd, är energieffektiva och finns med olika färgåtergivning.

Installera dimmer

Ett annat sätt att spara energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning är att installera en dimmer till dina lampor. För att säkerställa att du inte lyser upp rum och platser där ingen vistas eller att lamporna står på mitt på ljusa dagen kan du ta hjälp av ljussensorer, rörelsevakter och strömbrytare med timerfunktion.

Reglera inomhustemperaturen

Det är viktigt att inte ha för hög inomhustemperatur. 21 grader i vardagsrummet och 18 grader i sovrummet brukar vara lagom. Välj lägre temperatur i källare, förråd och garage. Genom att minska inomhustemperaturen med en grad minskar energiförbrukningen med nästan 5 %, vilket motsvarar omkring 650 kr för ett litet hus. Om du åker bort en längre tid kan du sänka värmen till cirka 15°C inomhus.

Stäng dörren

Kom ihåg att stänga dörren så att inte kylan sprider sig i huset.

Vädra kort och intensivt

Vädra kort och intensivt istället för länge på glänt. Öppna tvärdrag en kortare stund någon gång om dagen för att snabbt fräscha upp luften samt för att undvika att kyla ner lägenheten/huset. Stäng helst av värmen under tiden och sätt på den en halvtimme efter att du slutat vädra.

Isolera väl

Se till att isolera väl, täta dragiga fönster och ytterdörrar och stäng dörrar till kalla utrymmen. Dålig isolering är dyrt. Genom att investera i tilläggsisolering av golv, väggar, tak och fönster kan du snabbt tjäna in investeringen i form av minskade uppvärmningskostnader.

Använd gardiner och persienner

Dra alltid för gardinerna eller dra ner persiennerna på nätterna. Nerfällda persienner gör fönstret likvärdigt med ett modernt energiglas, dock utan någon extra kostnad. På så sätt behåller du värmen i rummet, som annars skulle försvinna ut genom fönstret.

Tänk på möblering

Placera inga stora möbler framför radiatorerna då dessa hindrar värmen från att sprida sig i rummet.

Var sparsam med infravärme

På våren och hösten kan det vara skönt med infravärme för att kunna sitta ute och njuta av den friska luften. Glöm dock inte att stänga av värmen när du är klar. Infravärmen har oftast en hög effekt (kring 2000 W) vilket gör att den konsumerar 2 kWh per timme. Det blir snabbt dyrt (2-3 kr/timme) om den står på under en längre period.

Var sparsam med eldriven golvvärme

Det är mysigt och värmande med golvvärme mörka vinterdagar. Har du installerat eldriven golvvärme är detta dock en ganska stor el-slukare, varför du bör använda den sparsamt under årets varmare perioder.

Utrusta hemmet modernt och energieffektivt

En annan bra investering är att rusta huset med modern reglerutrustning. På så sätt höjs komforten samtidigt som förbrukningen minskar med upp till 10 %. Vid köp av nya fönster kan det vara värt att köpa energieffektiva tre-glas-fönster som hindrar värmeenergin från att läcka ut.

Jämför elpriser och byt elavtal

Sänk din månadskostnad och byt elavtal med Elskling! Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal.

?
  • En miljon nöjda kunder
  • Enkel jämförelse
  • Fristående
  • Kostnadsfritt