Energiskolan

El värmer och lyser upp våra hem när det är kallt och grått. Den hjälper oss att laga mat, städa, underhålla oss och mycket mer. All denna energi som förbrukas kostar pengar och påverkar miljön... Vi påverkas dagligen av el, och därför vill vi förklara lite mer om effekten i en kilowattimme.

Den energi du använder i ditt hem mäts i kilowattimmar. Beteckningen för detta är kWh, där k står för kilo, W står för Watt och h står för timmar (från engelskans hour). Då kilo är en beteckning för tusen innebär det att 14 kilowattimmar (kWh) är detsamma som 14 x 1000 wattimmar, det vill säga: 14000 wattimmar (Wh).

Så långt är allt väl. Men vad är egentligen Watt, tänker kanske du. Det är nu det blir lite knepigare.

Rent fysiskt är Watt enheten för effekt, vilket hjälper dig att räkna ut hur mycket energi som går åt när du exempelvis använder en elektrisk apparat. Formeln för att beräkna elkonsumtion är följande:

(Effekt * Tid apparaten används )/1000 = Energin

Notera att eftersom kilo står för tusen så får du ut antal kWh genom att dela Wh på 1000.

Låt oss ta ett konkret exempel: en 60 W-glödlampa

Om du låter en 60 W glödlampa lysa i en timme kommer den att konsumera 0,06 kWh, vilket räknas ut så här: (60 1)/1000 = 0,06
Om du istället vill räkna ut hur många timmar din 60 W-glödlampa kommer att lysa på 1 kWh kan du använda formeln med de parametrar du känner till. Vi gör uträkningen (1
1000)/60 och får svaret 16,667. Vi har just räknat ut att en 60 W glödlampa kommer att lysa lite under 17 timmar på 1 kWh.

I ett land som sverige kan vi ha nytta av att hålla lite extra koll på vår elkonsumption

Nu när du kan briljera med dina nya energikunskaper vill vi fortsätta med en kort presentation av Sveriges genomsnittliga elkonsumtion. I vårt kalla land går det åt en hel del energi till att hålla våra hem varma och behagliga. Sett som ett medel över hela året går det åt drygt 50 % av det totala hushållets förbrukning åt uppvärmning, i ett hus. Därefter nyttjas cirka 20 % åt att leverera varmvatten till duschen och annat som kräver varmvatten. Resterande 20-30 % av förbrukningen är kopplad till hushållselen, det vill säga alla elektriska apparater i ett hem inklusive belysningen.

Det kan verka mycket, men det är glädjande att det går att göra något åt varje del av tårtan ovan.

För dig som bor i lägenhet brukar uppvärmning och varmvatten oftast vara inkluderade i hyran, men det innebär inte att du ska slösa hur mycket som helst. Den fasta avgiften som betalas baseras på den totala konsumtionen och om majoriteten väljer bort ineffektiva vanor kommer detta att leda till en lägre elkostnad som resulterar i avgiftssänkningar.

Två viktiga följdeffekter av en reducerad energiförbrukning är att du värnar om miljön samt att elpriset totalt blir lägre.

Jämför elpriser och byt elavtal

Sänk din månadskostnad och byt elavtal med Elskling! Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal.

?
  • En miljon nöjda kunder
  • Enkel jämförelse
  • Fristående
  • Kostnadsfritt