Energiskolan – Räkna ut elkostnad

Vi använder el till det mesta. Den håller våra hus varma och driver våra apparater. För att kunna räkna på mängden el som går åt används en rad olika begrepp, som kan vara lite kluriga att förstå. Vad är egentligen en kilowattimme till exempel? Här nedan går vi igenom hur man räknar på el och hur du själv kan räkna ut din elkostnad. Vi tittar också på genomsnittlig elförbrukning för svenska hushåll.

Vad är kWh?

Ditt elpris anges i kilowattimmar (kWh). Det är detta begrepp som du stöter på varje gång du öppnar elräkningen. Men vad innebär det egentligen? För att förstå vad kWh är måste man först ha koll på begreppen effekt och energi.

Effekt innebär den mängd elektrisk energi som en apparat gör av med under den tid som den är i drift. Ju högre effekt en apparat har, desto mer energi (det vill säga el) går åt för att driva den. Man använder också begreppet effekt som ett mått på hur mycket elektrisk energi en apparat kan producera. Solpaneler och vattenkraftverk är exempel på elproducerande apparater. Effekt mäts i enheten watt (W) och energi mäts i wattimmar (Wh, där “h” kommer från engelskans hour).

Nu när vi har bekantat oss med de sista två bokstäverna i kWh, kommer vi till prefixet k, som står för kilo. Kilo betyder tusen. Den el du använder i ditt hem mäts i kilowattimmar. En kWh (kilowattimme) är tusen watt som dras kontinuerligt under en timme. Till exempel är 14 kilowattimmar detsamma som 14 x 1 000 wattimmar, det vill säga 14 000 wattimmar (Wh). Men hur räknar man då ut hur många kWh som en viss apparat drar?

Räkna ut kWh så här

För att få fram hur mycket el som en apparat använder i kWh, multiplicerar du apparatens effekt med tiden då den används. Tiden mäts i timmar (h). Siffran du får delar du sedan med tusen. Då har du fått ut hur många kWh som har gått åt. Använd denna formel:

Apparatens effekt X Tid då apparaten används / 1 000 = förbrukad energi i kWh

Som ett konkret exempel kan vi ta en dammsugare med en effekt på 600 W. Om du dammsuger med den i en halvtimme (0,5 timmar) så förbrukar du 600 X 0,5 = 300 wattimmar, vilket delat med 1 000 blir 0,3 kWh. 

Om du istället vill räkna ut hur många timmar du kan dammsuga på 1 kWh, kan du använda formeln med de parametrar du känner till. Vi gör uträkningen 1 000 / 600 och får svaret 1,666. Vi har just räknat ut att 1 kWh räcker till 1,6 timmars dammsugning med en dammsugare på 600 W.

För att få fram hur många kWh en apparat förbrukar årligen, kan du räkna så här:

Apparatens effekt X Antal timmar apparaten används varje dygn X 365

Du har nu räknat ut hur många wattimmar (Wh) som apparaten förbrukar på ett år. Dela sedan denna summa med 1 000 för att få fram antalet förbrukade kWh.

Det är viktigt att komma ihåg att den effekt som anges på en apparat är maxeffekten, det vill säga hur mycket el den maximalt förbrukar. Det är inte säkert att den förbrukar samma mängd energi hela tiden den är i drift, utan detta beror på vilken typ av apparat det rör sig om.

Vad räcker en kilowattimme till?

1 kWh räcker bland annat till:

  • 33 minuters användning av en ugn (1 800 W)

  • 40 minuters användning av en hårtork (1 500 W)

  • 5 timmars tv-spelande (200 W)

  • 17 timmars ljus från en vanlig glödlampa (60 W)

  • 200 timmars laddning av en mobiltelefon (5 W)

  • 1 000 timmars ljus från en LED-lampa (1 W)

Hur mycket kostar en kWh?

Enligt den senaste statistiken från SCB (januari–juni 2022) kostar 1 kWh mellan 2,04 – 5,25 kr just nu. Denna summa är inklusive moms, nätavgifter och energiskatt. Det relativt stora intervallet beror på den individuella elförbrukningen. Elkunder som använder mycket el får ett lägre pris per kWh i och med de fasta avgifterna.

År 2021 var istället genomsnittskostnaden 1,75 kr per kWh för hushåll med en förbrukning på över 15 000 kWh årligen. Att priset är högre nu beror på en mängd omvärldsfaktorer som driver upp elpriserna. Ditt pris per kWh beror också på i vilket av Sveriges fyra elområden du bor. Den senaste tiden har det varit historiskt stor skillnad mellan områdena.

Priset per kWh varierar från årstid till årstid och är beroende på tillgång och efterfrågan. Elen kostar till exempel vanligtvis mer på vintern än på sommaren. I din elräkning kan du se den förväntade årliga elförbrukningen. Om du har ett fast elavtal betalar du samma pris per kWh under en bestämd period. Om du istället har ett rörligt elavtal påverkas du mer av att priset per kWh går upp och ner under året.

Vad är en normal elförbrukning?

I vårt kalla land går det åt en hel del energi till att hålla våra hem varma och behagliga. Sett som ett medel över hela året går drygt 50 % av hushållets totala förbrukning till uppvärmning (i en villa). Därefter nyttjas cirka 20 % åt att leverera varmvatten till duschen och annat som kräver varmvatten. Resterande 20-30 % av förbrukningen är kopplad till hushållselen, det vill säga alla elektriska apparater i ett hem, inklusive belysningen.

SCB har tagit fram olika typkunder för el och fastställt schablonvärden för bostäder som inte använder el till uppvärmning. Så här ser en normal elförbrukning ut, mätt i antal kWh per år:

  • En mindre lägenhet: 2 000 kWh/år

  • En större lägenhet: 5 000 kWh/år

  • En villa: 5 000 kWh/år

Om du däremot bor i en villa som värms upp med el, landar en normal elförbrukning på cirka 20 000 kWh per år. 

Håll koll på din elförbrukning och minska dina elkostnader

Det kan kännas som många kWh som tickar iväg, men det finns en hel del du själv kan göra för att minska din elförbrukning. Det handlar ofta om att kombinera många små energisparande vanor som tillsammans drar ner på antalet kWh som du förbrukar. Våra energispartips hjälper dig att bli mer medveten om din elkonsumtion och visar smarta sätt att minska dina elkostnader, rum för rum. Om du följer dem har du goda chanser att få en trevligare elräkning.

För dig som bor i lägenhet brukar uppvärmning och varmvatten oftast vara inkluderade i hyran, men det innebär inte att du ska slösa hur mycket som helst. Den fasta avgiften som betalas baseras på den totala konsumtionen. Om majoriteten väljer bort energislösande vanor, kommer detta att leda till en lägre elkostnad på sikt.

Två viktiga följdeffekter av en reducerad energiförbrukning är att du värnar om miljön samt att elpriset totalt blir lägre.

Elskling hjälper dig att hitta rätt elavtal

När du går i tankar om att byta elavtal, kanske från fast till rörligt eller tvärtom, finns många faktorer att ta hänsyn till. Dessutom vimlar det av olika priser och erbjudanden från olika elbolag. Med Elsklings jämförelsetjänst kan du enkelt jämföra flera elbolag samtidigt och hitta det erbjudande som passar just dina förutsättningar bäst. Testa att jämföra redan idag!