Kan man ha solceller på ett plåttak?
Vill du sälja solel? Jämför vad du kan få i ersättning
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
Många undrar om plåttak lämpar sig för solceller. Svaret är ja, men det finns vissa saker som är bra att tänka på när du ska montera solceller på ett plåttak. I den här artikeln går vi igenom vilka olika typer av plåttak som finns och hur installationen av solceller påverkas av de olika typerna.
Att ha solceller på plåttak går alldeles utmärkt, och resultatet blir ofta estetiskt tilltalande eftersom solpanelerna smälter in bra i takets utseende. Det finns olika typer av solceller och vissa av dem, till exempel tunnfilmssolceller, kan bli i det närmaste osynliga på ett plåttak om detta är vad man önskar sig. Även svarta, monokristallina solceller (en vanlig solcellstyp) gör sig väldigt bra på ett plåttak.
Det vanligaste tillvägagångssättet för att montera solpaneler på ett plåttak är att fästa ett skensystem på taket med hjälp av klamrar. Solcellerna fästs sedan i skensystemet. Exakt hur lösningen ser ut beror dock på vilken typ av plåttak det rör sig om. Här nedan går vi igenom några typer av plåttak och hur de ser ut.
Vilka olika typer av plåttak finns det?
Plåttak finns i flera olika utföranden som alla består av plåt, men ser olika ut. Typen av plåttak påverkar vilka material som solcellsinstallationer kommer att kräva. Här är några vanliga typer av plåttak i Sverige:
Falsat plåttak.
Detta tak består av släta plåtskivor som är hopfästa med en metod som kallas falsning. Plåtens fästs i taket med dolda infästningar, vilket gör att det inte blir några synliga hål i plåten. Detta gör plåten mer motståndskraftig mot väder och vind. Taktypen har historiskt sett prytt många slott och herresäten.
Trapetskorrugerad plåt.
Denna taktyp kallas även ofta för trapetsplåt eller TRP. Plåten är profilerad, vilket innebär att en tunn plåt har pressats samman så att veck uppstår. Vecken är här formade som trapetser. Varianter med extra höga trapetser kan kallas “självbärande plåt” eller “högprofiler”. En fördel med all korrugerad plåt är att den är styvare och tål mer vikt jämför med platt plåt.
Vågkorrugerad plåt.
Även detta är en profilerad plåt. Vecken har här en karaktäristisk, böljande form. Vågorna finns i olika höjder och bredder.
Klicktak.
Denna taktyp nyttjar ett så kallat klicksystem, där den ena plåtens skruvfäste döljs när man klickar i den nästkommande plåten.
Granulerad takplåt.
Denna taktyp tillverkas av formpressad stålplåt som har ett ytskikt av granulerad sten, detta för att efterlikna betongpannor.
Av de ovan nämnda plåttaken så är det falsat plåttak och trapetskorrugerad plåt som är vanligast i Sverige. Det går att installera solceller på alla typer av plåttak. Främst är det fästningen som påverkas av taktypen. Ibland går det att fästa aluminiumprofiler direkt i plåten, men inte alltid. Eftersom typen av fästning också påverkar den totala installationskostnaden, är det bra att ha koll på vilken taktyp man har när man ska be om en solcellsoffert.
Har mitt plåttak råspont eller inte?
Något annat som påverkar infästningen av en solcellsanläggning är hur takets innermaterial ser ut. Det absolut vanligaste är att ett villatak har råspont som innermaterial. Råspont är spontade brädor som kilas in i varandra och liknar ett omålat klickgolv. Ett alternativ till råspont är OSB-skivor. Dessa skivor är ett sorts mellanting mellan plywood och spånskiva. Du kan enkelt ta reda på om du har råspont eller inte, genom att gå upp på vinden och titta upp mot taket. Om ditt innertak har råspont kan man montera infästningarna för solcellsanläggningen direkt i råsponten.
Om du är osäker på hur du ska klassificera ditt plåttak kan du ta hjälp av en expert. Ju mer detaljerad du kan vara i din beskrivning av taket, desto närmare den faktiska kostnaden för en solcellsinstallation kan du komma när du skickar din förfrågan till solcellsleverantören.
Plåttak med integrerade solceller
Även gamla tak kan lämpa sig för solceller, men om ditt tak är riktigt gammalt kanske det ändå är dags att lägga om det. Du kan idag välja ett plåttak som har inbyggda solceller, för en helt integrerad lösning. Dessa tak är ofta stilrena med nära nog osynlig solcellsteknik. Taken finns i olika utföranden så att du ska kunna hitta ett som passar med estetiken i ditt hus. En annan fördel med att välja integrerade solceller när du lägger nytt tak är att det då är möjligt att använda maximalt med yta för din solcellsproduktion. Detta gör det lättare för dig att täcka hushållets behov av el med hjälp av solenergi.
Om du inte vill byta tak just nu, kan du montera solcellerna och ta ner dem när det har blivit dags för takbytet. Man ska dock vara medveten om att det blir kostsamt att göra så, eftersom en betydande del av priset för en solcellsanläggning utgörs av själva installationen.
Oavsett hur gammalt ditt plåttak är, så är det alltid en god idé att låta en plåtslagare besiktiga taket innan installationen av solcellerna påbörjas. Det är viktigt att eventuella defekter rättas till innan solpanelerna kommer på plats.
Få ett bra pris för din överskottsel med Elskling
Om du redan är en av alla ägare av en solcellsanläggning, producerar du förmodligen mer el än vad ditt hushåll behöver under sommarhalvåret. Denna överskottsel kan du sälja vidare till elnätet och få ersättning från ditt elbolag, men hur mycket ersättning du kan få varierar. Med Elsklings jämförelseverktyg kan du jämföra vad olika elbolag kan lämna för ersättning för din överskottsel. Att jämföra är krångelfritt och snabbt gjort. Prova att göra en jämförelse redan idag!
Relaterade artiklar
Hur fungerar solceller? Så kan vi utnyttja solenergi
Fakta om solenergi och solceller
Hur mycket el producerar solceller?