Solenergi

Köpa eller leasa solceller?

2023-01-25 Tone Westerholm
Solceller på hustak med lertegelpannor och blå himmel i bakgrunden.

Skulle du vilja ha solceller och producera din egen solel, men tvekar inför den stora investering som en solcellsinstallation innebär? Då kan leasing av solceller vara ett alternativ för dig. I den här artikeln tittar vi på hur det går till att hyra solceller, vad det kostar och vilka för- och nackdelar som finns.

Allt fler blir intresserade av att installera solceller på sina fastigheter, men i dagsläget innebär det en relativt stor kostnad. Det kan röra sig om 100 000–300 000 kronor för att installera solceller på en normalstor villa, beroende på vilken sorts solpaneler du väljer och hur många. Inte alla vill eller har möjlighet att ta ett lån eller betala denna kostnad på andra sätt.

Men på senare tid har allt fler solcellsleverantörer börjat erbjuda potentiella kunder att leasa solceller istället för att köpa dem. Precis som när du leasar en bil, kan du också leasa (det vill säga långtidshyra) en solcellsanläggning.

Hur går det till att leasa solceller?

När du leasar solceller slipper du köpa en solcellsanläggning själv. Istället betalar du en månadsavgift till den solcellsleverantör som du leasar av. Leverantören äger anläggningen och står för installation, underhåll och eventuell service under avtalsperioden. Du som kund får tillgång till elektriciteten som anläggningen producerar. När anläggningen producerar mer solel än din fastighet använder kan du sälja överskottet.

När du ska börja leasa solpaneler ingår du ett avtal som specificerar hur länge du kommer att leasa. Du betalar vanligtvis ingen kapitalinsats eller deposition. En vanlig avtalsperiod är på 20 år. De flesta leverantörer erbjuder dig att säga upp avtalet när du vill, mot en uppsägningsavgift. Du kan också välja att köpa loss solcellerna vid ett senare tillfälle.

Vad kostar det att hyra solceller?

Vilket månadspris du kommer att betala när du leasar solceller beror på hur stor anläggning du behöver, vilken typ av solceller du väljer och på leverantörens egen prissättning. Du kan räkna med en månadsavgift på 500 kronor och uppåt. En anläggning på 10 kW, som är en vanlig storlek på villor i Sverige, kostar 1 000–2 000 kronor i månaden att leasa. Det innebär att anläggningen behöver sänka din årskostnad med runt 25 000 kronor för att vara lönsam.

ROT-avdrag för grön teknik

Skattereduktionen för grön teknik ger den som köper en solcellsanläggning rätt till avdrag. Eftersom du inte köper och äger anläggningen själv när du hyr solceller, kan du inte få någon reduktion för köp och installation. Dock räknar vissa leverantörer in avdraget i din månadsavgift, vilket innebär att du betalar en lägre avgift de första åren.

För- och nackdelar med att leasa solceller

Det finns både för- och nackdelar med att hyra solceller, och det är värt att ha dessa i åtanke innan man bestämmer sig.

Fördelar

  • Du slipper den relativt stora kostnad som uppstarten av din anläggning kostar och betalar endast en månadsavgift.

  • Du blir lönsam redan från start eftersom du inte behöver tjäna in klumpsumman som uppstarten kräver.

  • Om solpanelerna krånglar eller tappar effekt under avtalsperioden slipper du merkostnader eftersom service ingår i din månadsavgift.

  • Leverantören hjälper dig med underhåll och drift under hela avtalsperioden

  • Att leasa solceller innebär oftast en längre garantiperiod än om du köper.

Nackdelar

  • Det är leverantören som äger solcellsanläggningen, vilket innebär att du inte har full kontroll över den.

  • Eftersom du hyr solcellerna betalar du alltid en avgift. Det innebär att du aldrig kommer över det krön där solcellerna enbart är lönsamma för din ekonomi.

  • Enligt en studie från 2019 ökar en solcellsanläggning en fastighets värde med i genomsnitt 17 %. Denna värdeökning går du miste om när du leasar solcellerna istället för att äga dem. När du ska sälja din fastighet kan din månadsavgift räknas som en driftskostnad, snarare än en tillgång för en eventuell köpare.

Lönar det sig att hyra solceller?

Långsiktigt sett kommer det att vara mer lönsamt för dig att köpa och äga din solcellsanläggning själv, precis som när du leasar en bil. Du kan räkna på vad det skulle kosta att leasa solpaneler under hela avtalsperioden. Ställ sedan den kostnaden mot kostnaden för att köpa och installera anläggningen själv (glöm inte att lägga på ränta om du behöver ta ett lån). Då kan du snabbt se hur stor skillnaden blir.

Samtidigt är det väldigt enkelt att hyra solceller, då det enda du behöver tänka på är månadsavgiften. Dessutom låter flera leverantörer dig köpa loss anläggningen efter en tid om du skulle vilja det. Om du ska flytta kan du på så sätt dra vinning av fastighetens värdeökning.

Det är viktigt att utgå från din egen situation när du ska välja mellan att köpa och att leasa solceller. 

Solceller hjälper dig att spara pengar

När du har solceller producerar du din egen solel och slipper köpa el från elnätet. Därför kan en solcellsanläggning vara ett bra sätt att få minskade elkostnader överlag. I en tid med höga elpriser ökar intresset för solceller allt mer och att leasa solceller gör det möjligt för fler att börja producera sin egen gröna el. Otovo är en av leverantörerna som erbjuder leasing av solceller.

Hur hög din elräkning blir beror förstås på ett flertal faktorer, och vissa av dem kan du påverka själv. Förutom att skaffa solceller kan du se till att minska din elförbrukning och välja ett elavtal som är optimalt för dina behov. Elsklings jämförelsetjänst låter dig jämföra ersättningen du kan få för din solel från flera elbolag samtidigt så att du enkelt kan hitta rätt bland alla erbjudanden. Prova att jämföra och byta elavtal redan idag!

Fler i samma kategori

Se alla
Röd stuga intill havet.
Solenergi Kan man ha solceller på ett gammalt tak?
Vi går igenom vad du bör tänka på när du ska montera solceller på äldre tak.
Kanten av ett grått plåttak med blå himmel i bakgrunden.
Solenergi Kan man ha solceller på ett plåttak?
Många undrar om plåttak lämpar sig för solceller. Svaret är ja, men det finns saker du behöver tänka på.
Solceller på tegelhustak med blå himmel i bakgrunden
Solenergi Hur länge håller solceller?
I den här artikeln tittar vi närmare på solcellers livslängd och vad som kan påverka den.