Energispartips i badrummet

Varje gång du duschar eller fyller badkaret spills det enorma mängder energi. Detta gäller även vid användning av tvättmaskin och torktumlare. Genom att följa våra tips kan du spara pengar och skona miljön.

I medel konsumerar vi i Sverige 75-100 liter varmvatten per dygn och person. Det innebär cirka 3-5 kWh per dygn, eller 1100-1800 kWh per år. Är ni dessutom flera personer i hushållet blir detta snabbt en ansenlig summa.

Apparater i badrummetEffekt
Eltandborste 2-5 W
Rakapparat/hårtrimmer 4-8 W
Handdukstork 20-50 W
Plattång 100 W
Golvvärme 80-100 W/kvm null
Hårtork 1200-2000 W null
Jacuzzi 1500-3000 W null
Strykjärn 1500-2200 W null
Torkskåp 2000 W null
Torktumlare 2000-2500 W null
Bastu 4000-6000 W null

Duscha snabbt och effektivt

Duscha hellre än att bada, och välj att duscha snabbt och effektivt. Våra beräkningar visar att om du duschar 5 minuter istället för 15 minuter reduceras din årliga elkonsumtion med cirka 700 kWh.

Byt duschmunstycke

Byt till snålspolande (5-7 liter/minut) duschmunstycke. Känslan förblir densamma som ett vanligt munstycke (12-14 liter/minut), men den konsumerade vattenvolymen minskas med upp till 70%.

Ta hand om dina kranar

Byt packningar i droppande kranar och använd energieffektiva kranar. En droppande vattenkran kan leda till en ökad förbrukning av energi motsvarande 700 kWh/år. Detta motsvarar cirka 700-1000 kr/år i ?bortdroppade? pengar. Tänk på att även droppande kallvatten kostar pengar.

Stäng vattnet

Oavsett hur snål din kran är konsumeras minst vatten om du stänger av kranen medan du tvålar in dig eller borstar tänderna.

Ställ in rätt värme på vattnet

Bor du i ett hus där du själv justerar temperaturen på varmvattnet ska temperaturen justeras till +60°C. OBS! Temperaturen på varmvattnet måste ligga över +55°C för att slippa legionellabakterier. Du bör också sänka temperaturen när du tvättar till 40 grader. Dagens tvättmedel är effektiva även vid låga temperaturer.

Fyll tvättmaskinen

Fyll alltid din maskin ordentligt innan du kör en tvätt, det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg. Maskinen förbrukar nästan lika mycket energi oavsett hur full eller tom den är.

Använd sparprogrammet

Vid normalsmutsig tvätt behövs ingen förtvätt, använd sparprogrammet på tvättmaskinen.

Torka tvätten miljövänligt

Lufttorka tvätten om möjligt, gärna utomhus på sommaren, istället för att använda torkskåp eller torktumlare. Centrifugera med ett högt varvtal annars går det åt för mycket energi för torkningen. Använd hellre torktumlare än torkskåp och se till att inte övertorka tvätten i tumlare då det drar onödigt med energi.

Var sparsam med handdukstorken

Lufttorka tvätten om möjligt, gärna utomhus på sommaren, istället för att använda torkskåp eller torktumlare. Centrifugera med ett högt varvtal annars går det åt för mycket energi för torkningen. Använd hellre torktumlare än torkskåp och se till att inte övertorka tvätten i tumlare då det drar onödigt med energi.

Var sparsam med eldriven golvvärme

Det är mysigt och värmande med golvvärme mörka vinterdagar. Har du installerat eldriven golvvärme är detta dock en ganska stor el-slukare, varför du bör använda den sparsamt under årets varmare perioder.

Använd bra tvättutrustning

När du ska köpa ny tvättutrustning rekommenderas: en tvättmaskin med minst 1000 varvs centrifugering och som är lagom stor (inte större än vad du behöver), samt en torktumlare av kondenstyp med fuktavkännare.

Jämför elpriser och byt elavtal

Sänk din månadskostnad och byt elavtal med Elskling! Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal.

?
  • En miljon nöjda kunder
  • Enkel jämförelse
  • Fristående
  • Kostnadsfritt