Timpriser

När du ska välja elavtal kan du välja mellan fast eller rörligt elpris. Men sedan en tid tillbaka kan du även välja ett timprisavtal. Timprisavtalet följer timpriserna på elbörsen, vilket innebär att du betalar för det elpris som är precis vid den tidpunkt du använder elen. På så vis kan du påverka priset genom din elförbrukning.

Vad är ett timprisavtal?

Elpriset som du betalar baseras på elbörsen Nord Pools spotpriser. Spotpris är det elpris som ditt elbolag betalar i inköpspris från elbörsen. Spotpriset uppdateras varje timme och påverkas av utbud och efterfrågan på marknaden. När efterfrågan på el ökar stiger elpriset och vice versa. Med ett timprisavtal får du ett elavtal som följer timpriserna på elbörsen. Det innebär att du kan styra din elanvändning till de timmar på dygnet som elpriset är som lägst.

Timprisavtalet är alltså ännu rörligare än ett traditionellt rörligt avtal där du betalar samma elpris per kilowatt under hela månaden och som baseras på ett genomsnitt av månadens elpriser.

Lönar det sig att välja ett avtal med timpriser?

Timpriser brukar löna sig allra mest för villaägare, medan det sällan brukar göra det för bostadsrättsägare. Så för dig som har en villa och dessutom har möjlighet att styra din elanvändning kan ett timprisavtal vara ett bra alternativ. Se bara till att du undviker att förbruka el när den är dyr och istället använder den när den är billig. Annars kan det bli dyrare än med ett vanligt rörligt elavtal.

Om du har en elbil kan du exempelvis spara in på elräkningen genom att ladda den under natten. Andra sätt att spara in på elräkningen är att dammsuga och tvätta efter klockan 19.00 på kvällen och före klockan 7.00 på morgonen. Under dessa timmar är det färre som förbrukar el, vilket minskar efterfrågan och därmed priset.

Om du däremot vill vara mer flexibel med när du förbrukar el så är kanske ett rörligt eller fast elavtal bättre för dig.

Vilka elbolag erbjuder timpris för el?

Sedan 2012 har det varit möjligt för svenska elkonsumenter att få sin elförbrukning timmätt och idag erbjuder de flesta elbolag timprisavtal. Om du är intresserad av att teckna ett sådant avtal kan du kontakta ditt elbolag så hjälper de dig. De kontaktar i sin tur elnätsföretaget så att de kan justera din elmätare till timmätning. Det kan ta lite tid, men ska vara genomfört inom tre månader från det att ditt elbolag har meddelat dem om att du vill byta till timpris.

Jämför elpriser och byt elavtal

Sänk din månadskostnad och byt elavtal med Elskling! Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal.

?
  • En miljon nöjda kunder
  • Enkel jämförelse
  • Fristående
  • Kostnadsfritt