Energispartips

Vi kan spara energi!

Oavsett hur bra elavtal du har finns det en stor sparpotential i att minska din elförbrukning. Du kan med enkla medel minska din elkostnad och därigenom din miljöpåverkan, utan att det behöver innebära en stor förändring i din vardag.

Vi har samlat några vardagstips som kan hjälpa dig att minska din elkonsumtion. Om du har fler smarta tips som du vill dela med dig av får du gärna kontakta oss!

Varje år gör ett genomsnittligt svenskt hushåll av med 3000-6000 kWh i hushållsel. För villahushållen tillkommer ytterligare 8000-15000 kWh för uppvärmning samt 4000-6000 kWh för varmvatten. Den genomsnittliga elkostnaden per år blir därmed cirka 6000 kronor för lägenheter och 22500 kronor för villor. För många hushåll skulle den totala energikonsumtionen kunna minskas med minst 10% per år genom att göra miljösmarta val, vilket skulle ha en god inverkan både på vår miljö och privatekonomin.

Små förändringar, som att undvika standby-läget, byta gamla glödlampor mot lågenergilampor och stänga av duschvattnet när du tvålar in dig, kan göra stora skillnader. Du sparar energi utan att det är energikrävande!

Vet du hur energieffektiv du är? Vi har samlat tips för att hjälpa dig att minska din miljöpåverkan och din elkostnad.

Energispartips i badrummet

Varje gång du duschar eller fyller badkaret spills det enorma mängder energi. Detta gäller även vid användning av tvättmaskin och torktumlare. Genom att följa våra tips kan du spara pengar och skona miljön.
Läs mer och spara upp till: 2100 kr/år eller 1400 kWh/år

Energispartips i köket

Köket är hjärtat i många hem. Ett rum där många apparater som används drar mycket energi, vilket innebär att det finns en stor potential för energibesparingar.
Läs mer och spara upp till: 1050 kr/år eller 700 kWh/år

Energispartips i vardagsrummet

Vardagsrummet fylls mer och mer med elektronik. Här har vi TV-apparater, dvd-spelare, stereo, digitalboxar och ofta även datorer. Elektronik slukar el, men det finns sätt att minska förbrukningen på.
Läs mer och spara upp till: 750 kr/år eller 500 kWh/år

Ljus & värme

Vi bor i ett land som stundtals är både kallt och mörkt. Att ha bra belysning och uppvärmning är livsviktigt. Du kan i många fall även spara energi på detta område.
Läs mer och spara upp till: 3000 kr/år eller 2000 kWh/år

Energiskolan

El värmer och lyser upp våra hem när det är kallt och grått. Den hjälper oss att laga mat, städa, underhålla oss och mycket mer. All denna energi som förbrukas kostar pengar och påverkar miljön... Vi påverkas dagligen av el, och därför vill vi förklara lite mer om effekten i en kilowatt-timme.
Läs mer...

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal