Energispartips i köket

Köket är hjärtat i många hem. Ett rum där många apparater som används drar mycket energi, vilket innebär att det finns en stor potential för energibesparingar.

En gammal frys kan vara en väldigt stor del av ett hushålls energiförbrukning. På grund av detta är det viktigt att välja energisnåla alternativ när du ska köpa nya vitvaror. Genom att välja en energisnål maskin kan totalkostnaden bli lägre, även om apparaten inte är den billigaste. Majoriteten av dagens vitvaror är energimärkta från A++ till G, där A++ är bäst.

Apparater i köketEffekt
Kyl (nyare modell) 100 W
Frys (nyare modell) 100-150 W
Kyl/Frys 100-250 W
Spisfläkt 200-300 W
Elvisp 300-400 W null
Mixer 400-600 W null
Matberedare 400-600 W null
Kaffebryggare 400-800 W null
Brödrost 800-1000 W null
Mikrovågsugn 900-1500 W null
Kaffemaskin 1500 W null

Koppla in kallvatten i diskmaskinen

Diskmaskinen använder endast varmvatten i vissa programavsnitt, därför blir det oftast mer energieffektivt att ansluta diskmaskinen till kallvattnet, då diskmaskinen själv värmer upp det vatten som ska vara varmt. Denna åtgärd sparar 30 % energi jämfört med om maskinen kopplas till varmvattnet.

Fyll diskmaskinen

Försök att inte köra halvfull maskin, vänta hellre tills maskinen är fylld innan du startar en diskning.

Ställ in rätt värme

Oftast är det tillräckligt att diska med program där maxtemperaturen är 55°C.

Låt disken lufttorka

Stäng av torkprogrammet efter disken. Disken torkar med hjälp av eftervärmen samt om du öppnar luckan och låter disken lufttorka.

Var sparsam med varmvattnet

Spola inte av disken i varmt vatten, oftast räcker det med att skrapa av matresterna i stället.

Var sparsam med vattnet vid handdisk

Handdiska om möjligt endast sådant som inte tål maskindisk och handdiska aldrig under rinnande vatten, där mycket energi rinner bort. Vid handdiskning under rinnande vatten går det åt 2 till 3 gånger så mycket energi än vid diskning med diskmaskin. Om du måste handdiska bör du använda balja för sköljning, för att minimera energispillet.

Använd vattenkokare

Använd vattenkokare eller kaffebryggare för att värma vatten, dessa är mer effektiva än spisen.

Avfrosta frysen

En isbelagd frys drar mer energi, så frosta av frysen med jämna mellanrum. Två gånger per år är lagom.

Håll rent bakom kyl och frys

Se till att hålla baksidan av kylen och frysen rent. Damma av regelbundet för att motverka att pressa kylaggregatet till att jobba hårdare.

Ställ in rätt temperatur för kyl och frys

Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5°C och i frysen -18°C. Varje extra grad ökar energiförbrukningen med ca 10 % för kylen och 6 % för frysen.

Håll tätt

Se till att dörrar och lock på kylen/frysen sluter tätt ordentligt. Kontrollera att gummilisterna är hela med jämna mellanrum och byt ut dessa när de går sönder.

Låt maten svalna

Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet, annars går det åt onödig energi åt att kyla ner den varma maten. Vill du snabbt kyla ner maten kan du ställa ner det varma kärlet i kallt vatten en stund.

Var sparsam med köksfläkten

Använd endast köksfläkten när det är nödvändigt. Den transporterar ut stora mängder uppvärmd inneluft.

Hushåll med kylan

Tina fryst mat i kylskåpet så tar du tillvara på kylan.

Fyll frysen

Bunkra upp med mat i frysen så att den blir fylld. En full frys drar mindre el än en tom.

Placera kyl och frys svalt

Undvik att placera kylskåpet eller frys nära en värmekälla, till exempel intill spis. Tänk på att frysen drar mindre el om den placeras i ett svalt utrymme, exempelvis i källare eller förråd.

Välj rätt ugn

Även dimensionen av ugnen har betydelse, välj en ugn som inte är onödigt stor. Vidare är glaskeramikspis att föredra före äldre spisvarianter med traditionella plattor.

Använd mikron effektivt

Idag används mikrovågsugnen flitigt i våra hem. Vid uppvärmning av färdiglagade rätter samt tillagning av mindre matportioner är mikrovågsugnen ett bra alternativ. En tumregel är att mikrovågsugnen ska användas när du lagar få portioner (färre än fyra). Defrostfunktionen där maten tinas är dock inte optimalt då det ur energisynpunkt är bättre om detta görs i kylen.

Jämför elpriser och byt elavtal

Sänk din månadskostnad och byt elavtal med Elskling! Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden till ditt nuvarande elavtal.

?
  • En miljon nöjda kunder
  • Enkel jämförelse
  • Fristående
  • Kostnadsfritt