Energispartips för köket

Köket är hjärtat i många hem. Ett rum där många apparater drar mycket energi, vilket innebär att det finns en stor potential för energibesparingar. Här går vi igenom hur mycket el apparaterna i köket drar och listar våra bästa tips för att spara el i köket.

Hur mycket el går åt i köket?

Förutom det självklara, såsom kylskåp och spis, finns en mängd mindre apparater i köket som var och en förbrukar en viss mängd el. Hur många watt drar en diskmaskin och hur mycket el förbrukar en vattenkokare? I tabellen nedan kan du se effekten hos vanliga apparater i köket.

Köksapparater

Effekt

Kyl (nyare modell)

100 W

Frys (nyare modell)

100-150 W

Kyl/Frys

100-250 W

Spisfläkt

200-300 W

Elvisp

300-400 W

Mixer

400-600 W

Matberedare

400-600 W

Kaffebryggare

400-800 W

Brödrost

800-1 000 W

Mikrovågsugn

900-1 500 W

Kaffemaskin

1 500 W

Vitvarorna utgör en stor del av elförbrukningen i ditt kök, och äldre modeller drar ofta mer el än nyare. En gammal frys kan till exempel stå för en väldigt stor del av hushållets energiförbrukning. Genom att välja energisnåla vitvaror när du ska köpa nytt, kan totalkostnaden bli lägre även om apparaten inte är den billigaste. Majoriteten av dagens vitvaror är energimärkta från A++ till G, där A++ är bäst. När du ska köpa spis har även dimensionen på ugnen betydelse. Välj en ugn som inte är onödigt stor. Induktionshällar är mer energisnåla än glaskeramikhällar och traditionella spisar.

Men förutom att köpa nya vitvaror finns det många bra tips att använda sig av i vardagen, som hjälper dig att inte slösa onödigt mycket el.

Tips för att spara el i köket

En minskning av din energiförbrukning går ofta ut på att göra små förändringar och implementera nya vanor. Många bäckar små kommer tillsammans att resultera i lägre elkostnader. Här är våra bästa tips på energisparande åtgärder i köket.

Koppla in kallvatten i diskmaskinen

Diskmaskinen använder endast varmvatten i vissa delar av sina program, därför blir det oftast mer energieffektivt att ansluta diskmaskinen till kallvattnet. Då värmer diskmaskinen själv upp det vatten som ska vara varmt. Genom att göra det sparar du 30 % mer energi jämfört med om maskinen kopplas till varmvattnet.

Var sparsam med varmvattnet

Spola inte av tallrikar och annan disk i varmt vatten innan den ska in i diskmaskinen. Oftast räcker det med att skrapa av matresterna i stället.

Diska smart

Kör helst inte diskmaskinen halvfull. Vänta hellre tills maskinen är fylld innan du startar en diskning. Oftast är det tillräckligt att diska med program där maxtemperaturen är 55°C. De flesta moderna diskmaskiner har energisnåla program. Använd dessa i första hand. Tänk på att avkalka diskmaskinen då och då för att få renare disk.

Låt disken lufttorka

Stäng av torkprogrammet efter disken. Disken torkar med hjälp av eftervärmen. Du kan också öppna diskmaskinsluckan och låta disken lufttorka.

Handdiska bara om du måste

Handdiska om möjligt endast sådant som inte tål maskindisk och handdiska aldrig under rinnande vatten, eftersom mycket energi rinner bort där. Vid handdiskning under rinnande vatten går det åt 2 till 3 gånger så mycket energi än vid diskning med diskmaskin. Om du måste handdiska bör du använda balja för sköljning, för att minimera energispillet.

Använd gärna vattenkokaren

Om du behöver varmvatten till te eller kaffe, använd vattenkokaren eller kaffebryggaren hellre än spisen, eftersom de är mer effektiva. Du kan också använda vattenkokare för att koka upp pastavatten, till exempel, och sedan fortsätta tillagningen på spisen.

Använd kastrullerna smart

När du ska laga mat på spisen, se till att använda lock på kastrullerna. Genom att göra det kan du spara upp till 80% av energin som går åt. 

Se också till att kastruller och kokkärl inte är ojämna i botten. Om de får bra kontakt med plattan eller hällen används mindre el. Det är också viktigt att kastrullens storlek passar plattan. Om kastrullen är för stor i förhållande till plattan så tar det längre tid att laga maten, så att mer energi går åt. Om kastrullen däremot är för liten så går en hel energi till spillo. Det räcker faktiskt att plattan är 1 cm för stor för att öka energiförbrukningen med 20 %.

Placera kyl och frys svalt

När du ska placera kylskåp eller frys bör du undvika att ha dem nära en värmekälla, till exempel intill spis. Frysen drar mindre el om den placeras i ett svalt utrymme, exempelvis i källare eller förråd, så den placeras med fördel där om möjligheten finns.

Ställ in rätt temperatur för kyl och frys

Det är viktigt att hålla rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5°C och i frysen -18°C. Varje extra grad ökar energiförbrukningen med ca 10 % för kylen och 6 % för frysen.

Ta hand om dina vitvaror

En isbelagd frys drar mer energi, så frosta av frysen med jämna mellanrum. Två gånger per år är lagom. Se till att hålla baksidan av kylen och frysen ren. För mycket damm pressar kylaggregatet till att jobba hårdare, så damma av regelbundet. Se till att dörrar och lock på kylen/frysen sluter tätt ordentligt så att inte kylan försvinner ut i rummet. Kontrollera att gummilisterna är hela med jämna mellanrum och byt ut dessa när de går sönder.

Låt maten svalna först

Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet, annars går det åt onödig energi åt att kyla ner den varma maten. Vill du snabbt kyla ner maten kan du ställa ner det varma kärlet i kallt vatten en stund.

Fyll frysen

Bunkra upp med mat i frysen så att den blir fylld. En full frys drar mindre el än en tom.

Var sparsam med köksfläkten

Använd endast köksfläkten när det är nödvändigt och stäng av den så fort du är färdig med matlagningen. Den transporterar ut stora mängder uppvärmd inneluft (om du inte har en kolfiberfläkt).

Använd mikron effektivt

Idag används mikrovågsugnen flitigt i våra hem. Vid uppvärmning av färdiglagade rätter samt tillagning av mindre matportioner är mikrovågsugnen ett bra alternativ. En tumregel är att mikrovågsugnen ska användas när du lagar få portioner (färre än fyra). 

Upptiningsfunktionen är dock inte optimal ur energisynpunkt. Tina hellre fryst mat i kylskåpet, så tar du tillvara på kylan.

Håll kaffet varmt med termos

Din kaffebryggare har ofta en varmhållningsfunktion, men om du häller över kaffet i en termos kan du hålla kaffet varmt samtidigt som du sparar lite extra energi.