Guider

Så mycket påverkar julmaten elräkningen

2022-12-01 Tone Westerholm
Illustration med ljusblåa hus med fönster och mörkblå bakgrund.

Inför julafton är det en hel del matlagning som ska hinnas med. Det ska bakas, rullas köttbullar och skinkan ska kokas. Men hur mycket påverkar det elräkningen? Vi har räknat ut kostnaderna för några vanliga julrätter och tipsar dig om hur du sparar el i jul.

Vår julmat i den här artikeln lagas på en modern 400 volts elspis med en energiförbrukning på 0,95 kilowatt (kWh), räknat på ett elpris på 150 öre per kilowatt.

Största elbovarna på julbordet

Vilka maträtter på julbordet är det som påverkar elförbrukningen mest egentligen? Det är några julklassiker som kostar lite extra, men det rör sig inte om några stora summor. Med andra ord kan du njuta av alla dina favoriter på julbordet med gott samvete.

Julskinka

Räkna med att det tar cirka 40–60 minuter per kilo för att koka skinkan. Om du har en skinka på 4 kilo tar det mellan 160–240 minuter att koka den. Det innebär att elkostnaden blir 3 kronor.

När skinkan är färdigkokt är det dags för griljeringen. Det tar 10–15 minuter i 225 graders värme. Det ger en elkostnad på 1,20 kronor.

Den totala elkostnaden för julskinkan blir alltså 4,20 kronor.

Prinskorv och köttbullar

Låt säga att du ska steka 45 köttbullar och att stekpannan rymmer 15 köttbullar åt gången. Då måste du steka dem i tre omgångar. Stektiden är 10 minuter per omgång vilket blir totalt 30 minuter.

Lägger vi till lika mycket prinskorv med samma stektid blir det totalt 60 minuter stektid för både korv och köttbullar. Räknat på elkostnad blir det 3 kronor.

Elkostnaden för några andra klassiker på julbordet:

  • Risgrynsgröt, 50 minuter koktid = 2,50 kr.

  • Lussebullar, 10 minuter i ugnen = 1,13 kr.

  • Pepparkakor, 6–8 minuter gräddning = 1,10 kr.

  • Janssons frestelse, 45–50 minuter = 1,63 kr.

  • Brysselkål, koktid 5–7 minuter = 0,3 kr.

  • Vinterpotatis, koktid 20–25 minuter = 1,25.

Men Kalle Ankas jul då, hur mycket kostar det att titta på? Här kan du vara lugn, på en modern tv blir kostnaden ynka 15 öre. Tillsammans med julmaten har du då spenderat 15, 26 kronor – en billig peng för hela julfesten.

11 tips på hur du sparar in på elen i jul

Är du ändå orolig för elpriserna finns det flera saker som du kan göra för att spara in på elen i jul:

1. Tina inte upp mat i mikrovågsugnen: om du tinar mat i kylskåpet sparar du energi samtidigt som du får “gratis” kyla i kylskåpet.

2. Använd vattenkokare: du kan spara energi genom att koka upp vatten i vattenkokare istället för på spisen, så ett tips är att koka upp vatten till exempelvis pastan eller potatisen i vattenkokaren.

3. Fyll diskmaskinen: kör inte igång flera halvfulla diskmaskiner, vänta hellre tills du har fyllt den innan du startar en ny diskning.

4. Koppla in kallvatten i diskmaskinen: du kan spara 30 % energi om du kopplar diskmaskinen till kallvattnet istället för varmvattnet. Då värmer diskmaskinen själv upp det vatten som ska vara varmt.

5. Avfrosta frysen: frysen drar mer energi om den är isbelagd, så du kan spara energi genom att frosta av frysen 2 gånger per år.

6. Dra ur alla laddare: en laddare som sitter i kontaktuttaget drar ström även om den inte är inkopplad i den apparat som ska laddas, så se till att dra ut den när den inte används. Då minskar du även risken för brand.

7. Lågenergilampor: om du byter ut dina gamla glödlampor till lågenergilampor reducerar du din elförbrukning – dessutom har en lågenergilampa mycket längre hållbarhet!

8. Stäng av elektroniken: en av de största strömtjuvarna är standby-läget på dina elektronikprylar, lämna inte datorn i viloläget, stäng av den istället om du vill spara på energi.

9. Dra för gardinerna: drar du för gardinerna under natten så minskar du värmeutstrålningen och sparar på så vis energi.

10. Tänd en brasa: bor du i hus och har en kamin kan du passa på att stänga av elementen och mysa framför brasan med lite glögg och pepparkakor.

11. Elfiltar: håll temperaturen nere i din bostad och värm dig under en elfilt! Även om det också förbrukar el så både drar och kostar det mindre än att värma upp hela bostaden.

Se över ditt elavtal – minska julens elkostnader

Oavsett om du bor i lägenhet eller villa så finns det pengar att spara genom att se över ditt elavtal. På elskling.se kan du jämföra elavtal från samtliga elbolag i Sverige. Tjänsten kostar ingenting att använda. För att jämföra behöver du ha din elräkning till hands och ange ditt postnummer, typ av bostad, årsförbrukning och vilken typ av avtal du vill ha.

Fler i samma kategori

Se alla
Elskling_artiklar-10.png
Guider Spara energi genom smart värmestyrning
Vi går igenom hur du kan spara energi genom smart värmestyrning hemma.
Elskling_artiklar-9.png
Guider Mät din elförbrukning i realtid
Vi förklarar hur det funkar med smarta elmätare och hur du med hjälp av dessa kan optimera din elåtgång.
Elskling_artiklar-7.png
Guider Bidrag för laddbox 2023
Vi går igenom hur det funkar med skattereduktionen för dig som skaffar en laddbox till din elbil.