Guider

Mät din elförbrukning i realtid

2023-03-06 Wilma Björlin
Elskling_artiklar-9.png

I nuläget finns det flera smarta elmätare på marknaden som låter dig följa hur mycket el du förbrukar i realtid. I den här artikeln kikar vi på smarta elmätare, däribland Ngenic Track – ett tillbehör till den smarta termostaten Ngenic Tune. Vi visar också hur en smart elmätare i kombination med ett timprisavtal kan hjälpa dig att spara pengar.

Har du någon gång funderat på var all el tar vägen i ditt hushåll? Faktum är att mycket el går åt i onödan, eftersom det tidigare har varit svårt att få en överblick över elförbrukningen. I ett hushåll fullt med elektriska apparater kan man lätt bli hemmablind. Men tekniken har gått framåt i detta hänseende. Ett flertal elbolag och andra aktörer erbjuder just nu olika former av smarta elmätare, som skickar statistik rakt in i din smartphone. 

Mängder av information i din ficka

Den smarta elmätaren är ofta i form av en liten dosa eller dongel som kopplas in i din befintliga elmätare. Mätaren analyserar din elförbrukning och skickar statistiken trådlöst via wi-fi till din smartphone. Den är aktiv under hela dygnet och analyserar datan från husets elmätare. Den kan sedan visa dig hur energiförbrukningen är fördelad hemma hos dig, i realtid och även historiskt.

Du kan enkelt se under vilken tid på dygnet som elförbrukningen är som störst. Genom att stänga av och sätta på en apparat igen, kan du se i appen hur mycket den aktuella apparaten bidrar till husets totala elförbrukning. En ökad medvetenhet kring din hur mycket el du gör av med och när, gör det lättare för dig att tillämpa energisparande vanor, vilket leder till en trevligare elräkning.

Det finns också smarta elmätare för ditt värmesystem, som förutom att ge dig statistik också kan reglera innetemperaturen efter dina preferenser. Skulle du vilja mäta elförbrukningen hos din värmepump? Med Ngenic Tune kan du göra det och dessutom reglera den direkt i appen.

Ngenic Tune – den smarta termostaten

Ngenic Tune består av tre vita dosor som tillsammans samlar ihop information om väder, inne- och utetemperatur, luftfuktighet och solljus. Sedan optimerar de ditt värmesystem efter den innetemperatur som du själv väljer i den medföljande appen. Ngenic Tune fungerar ihop med de flesta vattenburna värmesystem och hjälper dig att spara in på dina uppvärmningskostnader.

Ngenic Track mäter din elförbrukning trådlöst

Som ett tillbehör till Ngenic Tune finns Ngenic Track. Denna smarta elmätare ger dig en noggrann överblick över din elförbrukning och skickar den till appen, så att du kan hitta energitjuvarna och på så sätt spara pengar. Glömde du stänga av spisen när du lämnade hemmet nyss? Är den nya tvättmaskinen lika energisnål som du hade räknat med? Med Ngenic Track får du enkelt reda på det.

Ett timprisavtal ger dig större kontroll över dina elkostnader

Elpriset varierar under dygnets timmar, och vissa timmar är dyrare än andra. Hur mycket varje timme kostar sätts på elbörsen Nord Pool ett dygn i förväg. Timpriset på el kallas ibland för spotpris eller börspris. Om du har ett fast eller traditionellt rörlig elavtal, påverkas du inte av att timpriserna förändras över dygnet. Sedan en tid tillbaka kan du dock välja att ha timpris på el. Din elmätare ställs då om till att räkna timförbrukning. Med ett timprisavtal kan du mer direkt påverka hur stora elkostnader du får, genom att styra din elförbrukning till de timmar på dygnet då elen inte är så dyr.

När är det billigast att använda el?

Elen är som dyrast när många människor vill använda den. På morgonen, när många ska till arbete och skola, samt på eftermiddagen när alla kommer hem, är elen vanligtvis dyrast. Däremot är den som billigast på natten då de flesta sover. Om du har möjlighet att utföra energislukande sysslor under sen kväll och natt (till exempel maskindisk, tvätt eller laddning av elbilen), så kan du spara pengar med ett timprisavtal.

En smart elmätare ger dig en överblick över timpriserna

Många av de smarta elmätarna på marknaden har en app som visar dig när elen är som dyrast, direkt i mobilen. Det blir då enklare för dig att undvika de dyraste timmarna och planera in energislukande aktiviteter då elen är billigare.

Elskling hjälper dig att hitta rätt elavtal

För att få minskade elkostnader finns det ett par saker som du som kund kan göra själv.

Att mäta elförbrukning hemma med en smart elmätare och skaffa mer energisparande vanor kan göra en betydande skillnad. Något annat som kan göra stor skillnad är att byta till ett elavtal som är optimalt för just dig och din situation. Elsklings jämförelsetjänst låter dig jämföra flera olika elbolag samtidigt, utan att du förbinder dig till något.

Skulle du vilja byta till timprisavtal? Markera “rörligt pris” under preferenser i jämförelseverktyget. I nästkommande steg kan du sedan sålla fram de elbolag som erbjuder timpris. Elsklings jämförelseverktyg är enkelt att använda och underlättar för dig när du ska hitta rätt bland alla erbjudanden och villkor. Prova att jämföra redan nu!

Fler i samma kategori

Se alla
Elskling_artiklar-10.png
Guider Spara energi genom smart värmestyrning
Vi går igenom hur du kan spara energi genom smart värmestyrning hemma.
Elskling_artiklar-7.png
Guider Bidrag för laddbox 2023
Vi går igenom hur det funkar med skattereduktionen för dig som skaffar en laddbox till din elbil.
Kvinna som flyttar till
Guider Säga upp elavtal vid flytt
Vi går igenom allt du behöver tänka på gällande ditt elavtal och elabonnemang inför flytten.