Guider

Spara energi genom smart värmestyrning

2023-03-07 Wilma Björlin
Elskling_artiklar-10.png

Mycket el går åt för att värma våra svenska hem, men här finns också stor potential att spara el. I den här artikeln tittar vi närmare på den smarta termostaten Ngenic Tune och dess funktioner. Vi visar också hur den i kombination med ett timpris på el kan hjälpa dig att få en trevligare elräkning.

Vi bor i ett land med ett skiftande klimat och snabba temperaturväxlingar. Att ha rätt innetemperatur är ett stort steg i att spara energi hemma, och med ny teknik är det enklare än någonsin. Med en smart termostat kan du optimera innetemperaturen hemma med trådlös värmestyrning och få en detaljerad översikt, rakt in i din smartphone.

Ngenic Tune låter dig styra luftvärmepumpen med mobilen

Ngenic Tune är en smart termostat för vattenburna värmesystem. Den fungerar ihop med de flesta märken av bergvärme, elpannor, frånluftsvärmepumpar, luft- och vattenvärmepumpar samt fjärrvärme. Ngenic Tune består av tre vita dosor:

En batteridriven styrenhet, som monteras mellan värmepumpen och utegivaren. Den kontrollerar även automatiskt utetemperaturen.

En batteridriven, trådlös innegivare.

En internetgateway, som möjliggör kommunikation mellan styrenheten och innegivaren


Dosorna samlar tillsammans in information om väder, inne- och utetemperatur, luftfuktighet och solljus. De kommunicerar sedan med varandra och optimerar ditt värmesystem efter den temperatur som du själv väljer i den tillhörande appen. Med Ngenic Tune blir det enkelt för dig att styra innetemperaturen så att mindre el går åt när det är varmare ute. Andra fördelar med att använda Ngenic Tune:

  • Ditt hus värms aldrig upp i onödan, vilket hjälper dig att spara pengar

  • Du får tillgång till historisk data över husets uppvärmning

  • Du kan lägga in en planering i appen om du ska resa bort. Ngenic Tune ser då till att dra ner temperaturen medan du är borta – sedan återställer den din valda temperatur lagom till att du kommer tillbaka

  • Tack vare appen har du alltid all information lätt tillgänglig i din smartphone


Ngenic Tune går enkelt att montera på bara 20 minuter. När du beställer den får du hem en låda med allt du behöver för att göra installationen själv.

Vad behövs för att använda Ngenic Tune?

Ditt värmesystem behöver vara kompatibelt. Du kan kontrollera kompatibiliteten enkelt på Ngenics webbplats. Du behöver också en internetuppkoppling samt en dator med webbläsare, alternativ en smartphone med iOS eller Android. Du behöver inte ha wi-fi, eftersom Ngenic Tune kommunicerar på sitt eget radionätverk. Det enda du behöver göra är att koppla en nätverkssladd från routern till gatewaydosan.

Med timpris på el får du större kontroll över elkostnaderna

Elen är inte lika dyr under alla timmar på dygnet. Elpriserna sätts timvis på elbörsen Nord Pool med ett dygns varsel. Dessa timpriser kallas även spotpriser. Den som har ett fast eller ett traditionellt rörligt elavtal påverkas inte av timprisernas svängningar, men du kan även välja att ha timpris på el. Din elmätare ställs då om till att räkna timförbrukning, och du kan då direkt påverka hur stora elkostnader du får genom att styra din elförbrukning till de timmar då elen är som billigast.

Elprisstyrning med Ngenic Tune

Om du har ett timprisavtal och Ngenic Tune, kan du aktivera elprisstyrning i appen. Detta läge ser till att värma upp ditt hus när elen är som billigast. Elförbrukningen anpassas automatiskt efter elpriserna, samtidigt som appen strävar efter att ligga så nära din önskade innetemperatur som möjligt. På så sätt drar du nytta av de billiga timmarna, utan att du själv måste kontrollera de aktuella timpriserna och korrigera elförbrukningen manuellt. Enklare kan det knappast bli.

Byt till timprisavtal med Elskling

Det finns flera saker du själv kan göra som elkund för att få en trevligare elräkning. Att skaffa en smart termostat och vidta åtgärder för att minska din elförbrukning kan göra stor skillnad. Men det är också viktigt att ha ett elavtal som passar just dig och din situation bäst. Elsklings jämförelsetjänst låter dig jämföra flera olika elbolag samtidigt, helt kostnadsfritt.

Är du intresserad av att byta till timprisavtal? Fyll i “rörligt pris” under preferenser i jämförelseverktyget. I nästa steg kan du sedan sortera fram de elbolag som erbjuder timpris. Att jämföra med Elskling underlättar för dig när du ska hitta rätt bland alla erbjudanden och villkor. Testa att göra en jämförelse redan idag!

Fler i samma kategori

Se alla
Elskling_artiklar-9.png
Guider Mät din elförbrukning i realtid
Vi förklarar hur det funkar med smarta elmätare och hur du med hjälp av dessa kan optimera din elåtgång.
Elskling_artiklar-7.png
Guider Bidrag för laddbox 2023
Vi går igenom hur det funkar med skattereduktionen för dig som skaffar en laddbox till din elbil.
Kvinna som flyttar till
Guider Säga upp elavtal vid flytt
Vi går igenom allt du behöver tänka på gällande ditt elavtal och elabonnemang inför flytten.