25 tips för att minska elförbrukningen hemma
Jämför elpriser och byt elavtal
?
- En miljon nöjda kunder
- Enkel jämförelse
I dagsläget är oroar sig många över höga elpriser. Men det finns åtskilliga sätt att själv påverka hur mycket el som används i hemmet, och därmed sänka sina elkostnader. I den här artikeln listar vi våra 25 bästa tips för att spara el hemma.
Hur mycket el din bostad förbrukar beror på flera olika faktorer. En viktig faktor är ditt uppvärmningssätt. En villa med direktverkande el förbrukar årligen kring 80 kWh per kvadratmeter för uppvärmning och varmvatten. Om du däremot har bergvärme förbrukas cirka 60 kWh. Men vissa uppvärmningssätt (till exempel fjärrvärme, biobränsle eller olja och gas) drar ingen el alls, eftersom du då får energin på andra sätt.
I den här artikeln fokuserar vi på elspartips för dig med direktverkande el. Hur sparar man el? Oavsett om du bor i villa eller lägenhet kan du med dessa smarta tips hålla nere din elkostnad.
Sänk inomhustemperaturen
Mycket el går åt för att hålla våra svenska hem varma året runt. Om du sänker inomhustemperaturen med 1 grad så sänker du din elförbrukning med hela 5 %. Tänk på vilka rum du vistas sällan i, till exempel hallen, och minska temperaturen där. Ta på tjockare strumpor och en extra tröja hellre än att skruva upp elementen.
Se till att bostaden är rätt isolerad
Om fönster och dörrar i din bostad släpper in drag, förlorar du mycket värme på det sättet och får en högre elräkning. Använd en termometer för att mäta temperaturen på olika ställen i huset. Sätt in nya tätningslister där det behövs. För att behålla värmen under vintern kan du dra ner rullgardiner och persienner på natten. Stäng dörren om kalla utrymmen.
Byt till energieffektiva fönster
Många äldre villor har fortfarande tvåglasfönster, som upp till en tredjedel av husets värme kan försvinna genom. Moderna treglasfönster isolerar tre gånger så bra som tvåglasfönster, och det finns även så kallad energieffektiva fönster som isolerar ännu bättre.
Flytta bort möbler från elementen
Om du blockerar elementen når värmen inte ut i rummet. Dessutom kan termostaten luras att tro att rummet är varmare än det är, och då stängs elementen av.
Vädra snabbt
Om du ska vädra, gör det med ett snabbt tvärdrag istället för att låta fönstren stå på glänt en längre tid. På så sätt förlorar du ingen värme i onödan.
Installera lågenergilampor
Även om LED-lampor är dyrare i inköp än vanliga glödlampor, kan du spara tusenlappar på ett byte. Faktum är att lågenergilampor och LED-lampor förbrukar 80 % mindre el än vanliga glödlampor. Dessutom håller de tio gånger längre.
Släck ljuset när du lämnar rummet
Ha bara ljuset tänt i det rum som du befinner dig i. Du kan använda en rörelsesensor eller en timer för att se till att lampan bara lyser när någon är där. En lampa som är konstant tänd förbrukar mer el än en som tänds och släcks flera gånger.
Håll koll på golvvärme och handdukstork
Det är härligt med golvvärme, speciellt när man går upp en kall vintermorgon, men den drar också mycket el. Försök att bara ha den påslagen när du verkligen behöver den och dra gärna ner temperaturen några grader. Handdukstorken är även den en vanlig energibov som ofta är påslagen dygnet runt. En vattenburen handdukstork drar mindre el än en elektrisk.
Ta en dusch istället för att bada
Det finns mycket el att spara genom att duscha istället för att bada. Men då gäller det att inte duscha för länge. En dusch på 12,5 minuter motsvarar lika stor vattenmängd som behövs för ett bad. Det bästa är alltså att duscha kort.
Använd ett snålspolande duschmunstycke
Du kan begränsa vattenmängden som används i duschen genom att installera ett snålspolande duschmunstycke. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig.
Byt till snålspolande blandare
Det finns även snålspolande kranar och blandare att installera i kök och tvättstuga, för att ytterligare spara på varmvatten.
Byt ut dåliga packningar direkt
Kranar som droppar kan med lite otur göra av med upp till 500 kilowattimmar årligen. Därför är det en god idé att fixa dåliga packningar så fort du upptäcker dem.
Byt ut gamla vitvaror
Gamla vitvaror kan vara energibovar, men inte alltid. Kontrollera vilken energimärkning vitvarorna har, och titta extra noga på energimärkningen när det är dags att köpa nya. Helst bör man köpa vitvaror som är A-klassade. Olika varianter av produkter drar också olika mycket el. En induktionshäll drar till exempel 40 % mindre el än en spis med gjutjärnsplattor, och en med glaskeramikhäll cirka 20 % mindre.
Se till att kyl och frys håller rätt temperatur
I kylen rekommenderas det att man har +5 grader och i kylen -18 grader. Denna temperatur är tillräcklig för att hålla maten fräsch och samtidigt optimera energianvändningen. Varje extra grad kallare gör att energianvändningen ökar med cirka fem procent.
Låt varm mat svalna först
Om du ställer in varm mat i kylen, måste aggregatet jobba hårdare i onödan. Vänta tills maten har rumstemperatur innan du ställer in den i kyl eller frys.
Ta hand om din kyl och frys
Kontrollera så att dörren till kylen och frysen håller tätt, så att kylan inte läcker ut. Om frysen är igenfrostad drar den mer el, så frosta av den några gånger per år. Det är också bra att rengöra baksidan av kylen och frysen, om du har möjlighet till det. Ett dammigt kylaggregat måste jobba hårdare, vilket leder till att mer el förbrukas.
Diska i maskin istället för att handdiska
Du sparar energi på att använda din diskmaskin. Det går åt upp till fyra gånger mer energi att diska för hand än i maskin, eftersom mängden varmvatten är större vid handdisk. Kom ihåg att fylla diskmaskinen helt innan den sätts igång.
Koka vatten i vattenkokare
Om du ska koka vatten till te eller kaffe till exempel, så använd vattenkokaren istället för spisplattan. Det går åt mycket mindre energi att använda vattenkokaren än att koka samma mängd vatten på spisen.
Använd köksfläkten sparsamt
Din köksfläkt transporterar ut stora mängder uppvärmd inomhusluft (om du inte har kolfiberfläkt). Därför bör du inte använda den längre än nödvändigt.
Undvik standbyläge
Du bör stänga av alla elektriska apparater helt när de inte används, eftersom även apparater i viloläge drar el. Skaffa grenkontakter med strömbrytare, så kan du enkelt stänga av flera apparater samtidigt. Dra också ut laddare som inte laddar något för tillfället, eftersom de drar el så länge de är inkopplade. På så sätt kan du spara in på hushållets elanvändning med upp till 20 %.
Tvätta i lägre temperaturer
För att spara energi kan du prova att tvätta i lägre temperaturer. Att sänka från 60 till 40 grader halverar nästan elförbrukningen, och tvätten blir oftast ren ändå. Det finns också tvättmedel som är specialanpassat för lägre temperaturer.
Byt ut en gammal tvättmaskin
Nyare tvättmaskiner förbrukar både mindre energi och vatten. Dessutom har de ofta olika typer av sparprogram, som ser till att maskinen använder energin så effektivt som möjligt. Dessa kan du med fördel använda om tvätten bara är lite smutsig.
Hängtorka hellre än att torktumla
Torktumlaren är en stor energibov som drar fyra gånger så mycket el som tvättmaskinen, medan ett torkskåp drar dubbelt så mycket. Därför är det bra att försöka undvika dem om det går. Centrifugera på högsta varvtal för att minska tvättens torkbehov och häng sedan upp den på en torkställning för lufttorkning.
Hitta energibovarna med en elmätare
Du kan själv mäta vilka apparater som drar ström, trots att de är på standby eller är avstängda, med hjälp av en elmätare. På så sätt blir du mer medveten om vad elen används till, och det blir lättare för dig att spara in på rätt ställe. Du kan köpa en elmätare för hushållsbruk i de flesta butiker som säljer elartiklar.
Minska kylbehovet på sommaren
Vi har haft varma somrar på senaste tiden, vilket har gjort att många har skaffat luftkonditionering som kan dra oväntade mängder el. Minska ditt kylbehov genom att vädra nattetid och hålla fönstren stängda och fördragna på dagen.
Om du följer dessa 25 tips har du goda förutsättningar att sänka energiförbrukningen hemma.
Med solceller kan du producera egen el
Finns det fler sätt att sänka elkostnaden? Solenergi är en hållbar energikälla som allt fler väljer att utnyttja genom att installera solceller. Om du skaffar solceller innebär det förvisso inte att din elförbrukning minskar, men genom att du producerar egen el så behöver du köpa mindre. Du blir också mindre beroende av förändringar i priserna om du blir solelsproducent. Många solcellsinstallatörer erbjuder olika former av digitala lösningar, där du kan se hur mycket el som går åt och när. På så sätt kan du justera ditt beteende när elförbrukningen sticker iväg.
Solenergi är gratis och de flesta villatak är tillräckligt stora för att du ska producera mer el än du behöver under sommarmånaderna. Denna överskottsel säljer du vidare till elnätet via ditt elbolag, så att den kan nyttjas av dina grannar. På vinterhalvåret, när elproduktionen från solcellerna är lägre, köper du in extra el från elnätet med hjälp av de pengar du tjänade på att sälja din överskottsel. Detta gör att en solcellsanläggning, även om den innebär en relativt stor kostnad till en början, långsiktigt kan hjälpa dig att sänka dina elkostnader.
Elskling hjälper dig att sälja överskottsel
Producerar du redan din egen solel och funderar på vilken ersättning du kan få för ditt överskott? Med hjälp av Elsklings jämförelseverktyg kan du jämföra vad flera olika elbolag kan erbjuda dig i ersättning, helt utan krångel och utan att förbinda dig till något. Att jämföra är enkelt och går snabbt. Prova att göra en jämförelse redan idag!