El

Så gör du om du inte kan betala elräkningen – 6 tips

2023-01-31 Wilma Björlin
hängande lampor

Elräkningarna har varit en stress för många de senaste månaderna. Enligt statistik från Sveriges Konsumenter upplever en av tio personer i Sverige att de inte klarar av att betala elräkningen. Men vad gör man om man helt enkelt inte kan betala sin elräkning? 

Ägna 2 minuter och ta del av vår guide som förklarar hur du går till väga när du inte klarar av att betala elräkningen.  

Sen förra vintern har elpriserna ökat påtagligt i landet – experter talar om ökningar på tre till fem gånger så höga elpriser vilket skapar stor oro hos många. Att kunna betala elräkningen har kanske gått från att vara en självklarhet till en tveksamhet. Hur borde man egentligen tänka – och vad kan man göra? 

Att inte klara av att betala sin elräkning känns såklart jobbigt och olustigt, men det finns hjälp att få. Innan elen stängs av så finns det både tid och möjlighet att få viss hjälp som underlättar situationen. Det man däremot bör tänka på att inte göra är att försöka ducka för problemet och låtsas som att räkningen inte finns. 

Svenska konsumenter kämpar för att betala sina rekordhöga elräkningar för december. I en webbenkät från Svenska Konsumenter svarade en av tio att de skulle behöva låna pengar eller att de inte visste hur de skulle kunna betala. Tre av fyra svarade att de var oroliga eller mycket oroliga för sina elräkningar.  

Det finns nu goda skäl att tro att trycket på hushållen kommer att minska i takt med att elpriserna börjar sjunka och konsumenterna gynnas av det statliga stödet till elpriserna. Fram till dess är det dock viktigt att hantera elräkningarna så bra som möjligt. 

Här kommer sex tips som kan hjälpa dig att klara av att betala elräkningen:  

1. Begär avbetalning eller anstånd 

Om du inte kan betala ska du alltid kontakta din elleverantör. Kontakta dem skriftligen och be dem skjuta upp betalningen tills du får elstödet. Du kan också be om en avbetalningsplan. Det är också viktigt att kontrollera betalningsvillkoren för uppskov och avbetalning och ta reda på hur mycket det kommer att kosta dig totalt. 

2. Prioritera elräkningen 

Om du inte har råd att betala alla dina räkningar borde du försöka att prioritera din elräkning. Tillsammans med hyran och hemförsäkringen är elräkningen den viktigaste räkningen att betala. Om företaget stänger av din el (det finns tydliga regler för när elen kan stängas av) kostar det dessutom pengar att slå på den igen. 

3. Se om det finns andra betalningsalternativ 

Det finns vissa kreditinstitut som erbjuder särskilda betalningslösningar för att du ska kunna betala elräkningen. Vissa är även räntefria om de betalas tillbaka inom en månad eller två. Detta kan vara ett bra alternativ om du  

  1. vet hur mycket dina räkningar kommer att kosta,  

  2. håller återbetalningstiderna  

  3. är beredd på att låneföretaget ska övertala dig att stanna kvar som kund och låna mer pengar. 

4.Skapa en budget 

Skapa en budget för att få bättre kontroll på din ekonomi. Vi på Zmarta har skrivit en smidig guide som hjälper dig att sätta igång med din budget snabbt och enkelt. 

5. Ta emot råd och hjälp 

Om du vet att du generellt har svårt för att hantera din privatekonomi, kan det vara en god idé att kontakta en budget- och skuldrådgivare från din kommun för att få kostnadsfri rådgivning och hjälp.  

6. Kontakta Energimarknadsbyrån 

Misstänker du att din elräkning inte stämmer eller är du orolig att elbolaget hotar med att stänga av elen på felaktiga grunder, så kan du kontakta Konsumenternas energimarknadsbyrå. Många av de vanligaste frågorna och svaren hittar du på deras webbplats.  

 

Fler i samma kategori

Se alla
Elskling_artiklar-8.png
El Vad är en energideklaration?
Vi går igenom allt som är bra att ha koll på gällande energideklarationen.
Elskling_artiklar-5.png
El Vad är energioptimering?
Vi förklarar vad som menas med energioptimering och hur det kan förbättra din elförbrukning som kund.
Elskling_artiklar-4.png
El Energiskatt – hur fungerar skatt på el?
Vi tittar närmare på den skatt du betalar för el och hur hög den är för tillfället.