Elskling, Sveriges största jämförelsetjänst för elavtal, som är en del av Zmarta.

" /> Elskling, Sveriges största jämförelsetjänst för elavtal, som är en del av Zmarta.

" />

Svenska elnotan för att titta på Fotbolls-VM kan bli 670 miljoner

2022-11-11 14:01

Om årets upplaga av Fotbolls-VM samlar lika många tv-tittare i Sverige som senaste mästerskapet, kan den sammanlagda elnotan landa på långt över en halv miljard. Det visar siffror från Elskling, Sveriges största jämförelsetjänst för elavtal, som är en del av Zmarta.

Den 21 november sparkar Fotbolls-VM 2022 igång i Qatar. Men det är inte bara förväntningarna på VM som är höga. De svenska elpriserna spås också stiga till nya rekordnivåer i vinter. Frågan är nu hur det kommer att påverka elkostnaderna för alla miljoner tv-tittare? Enligt Elsklings beräkningar kan den totala kostnaden för tv-elen i Sverige bli uppåt 320 miljoner kronor – enbart för effektiv speltid. Räknat på den totala sändningstiden i svensk TV kan kostnaden stiga till närmare 670 miljoner kronor.

– Det här är smått ofattbara siffror och säger en del om den energikris som råder. Men vi kan alla försöka bli mer energismarta och därigenom sänka våra elkostnader. Så mina främsta tips är att samla familj och vänner och se på matcherna tillsammans och se över elavtalet genom att jämföra vilket som är mest förmånligt för just dina behov, säger Ann-Catrin Dahlbom, elexpert på Elskling.

220 miljoner kilowattimmar i tv-tittande under fotbolls-VM

I beräkningarna har Elskling utgått från att Sverige samlar lika många tv-tittare som VM 2018 (7,9 miljoner, enligt en rapport från mätbolaget MMS). Vi har också räknat på elförbrukningen ifall alla ser turneringens samtliga matcher på varsin tv-apparat. Enligt det här scenariot uppskattas elanvändningen uppgå till närmare 106 miljoner kilowattimmar (kWh), enbart för effektiv speltid. Beräknat på den totala sändningstiden i SVT och TV4 ökar elanvändningen till 220 miljoner kWh. Siffrorna är exklusive elförbrukningen för eventuell stand by-tid och router under den nästan en månad långa turneringen.

Så räknade vi:

Antal matcher i Fotbolls-VM: 64 stycken
Effektiv speltid per match: 90 min
Effektiv speltid totalt: Minst 96 timmar (exklusive eventuella förlängningar och straffavgöranden)
Total sändningstid: Cirka 200 timmar
Antal tv-tittare i Sverige: 7,9 miljoner personer

Elförbrukning för en tv: 140 watt - Samsung Q60A QLED 4K Smart TV 50” (2021)
Elförbrukningen för en tv under samtliga matcher (effektiv speltid): 13,44 kwh
Elförbrukningen för en tv under samtliga matcher (total sändningstid): 28 kwh
Genomsnittligt elpris: 2,35 kr/kwh (region 3 och 4)
Påslag: 0,07 kr/kwh
Moms: 25 %

Elkostnad i Sverige (effektiv speltid):

13,44 kwh x 7,9 miljoner personer x 2,42 kr/kwh x 1,25 (moms) = Cirka 321 miljoner kronor

Elkostnad i Sverige (total sändningstid):

28 kwh x 7,9 miljoner personer x 2,42 kr/kwh x 1,25 (moms) = Cirka 669 miljoner kronor

elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 700 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal