Soffliggare straffas med 279 063 000 kr i april

2010-05-21 08:43En färsk undersökning genomfört av elprisjämförelsetjänsten elskling.se visar att svenska hushåll tvingats betala 279 miljoner kr i överpris för sin elanvändning under april månad på grund av att de inte gjort ett val av elavtal.- Har man aldrig gjort ett val av elavtal hamnar man automatiskt på ett så kallat tillsvidarepris. Vi har tittat på samtliga elhandelsbolags priser och beräknat att kunderna i snitt får betala 30% mer för sin el om de har ett tillsvidareavtal, säger Faraz Azima, grundare av elskling.se.

Var fjärde (25%) svenskt hushåll har fortfarande ett tillsvidarepris. Dessa avtal prisas av någon anledning mycket högre än både de rörliga och fasta avtalen, nästan som en straffavgift för kundens passivitet kan man tycka. För en lägenhetskund kan det röra sig om hela 1600 kr/år medan en normalstor villakund får betala upp till 5000 kr/år för mycket. Detta är en kostnad som enkelt kan sparas in genom att kunden väljer ett elavtal.

- Utvecklingen går åt rätt håll, för 3 år sedan när elskling.se startades hade 40% av hushållen ett tillsvidarepris, den siffran har gått ner till 25% vilket fortfarande är onödigt högt i och med att det idag är så enkelt att välja elavtal, säger Azima

Både elhandelsbolagen och landets elrådgivningsbyråer brukar rekommendera konsumenter att göra ett aktivt val och därigenom slippa betala ett "överpris" för sin elanvändning.

För mer information om elskling.se
Faraz Azima, grundare elskling.se 070-771 12 56
Om Elskling AB - Sveriges största sajt för jämförelse och byte av elavtal
Elskling AB grundades och drivs sedan starten 2007 av fem Civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. www.elskling.se erbjuder ett för konsumenten, kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har elskling hjälpt över 100 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på www.elskling.se.

Elskling AB, Sandelsgatan 16, 115 34 Stockholm, Tel 08-650 81 15, Fax 08-650 54 22, info@elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal