Restaurang sparade 10 417 kr per månad genom att byta elavtal

2022-03-01 09:00

Det kan löna sig att ta hjälp av en jämförelsetjänst som Elskling för att försöka kapa kostnader. Elskling hjälper såväl privatpersoner som företag att se över sina elavtal. Genom att se över sitt elavtal kunde kedjan med 5 stycken restauranger sänka sin elkostnad från 90 öre/kWh till 40 öre/kWh, det innebär en besparing på 10 417 kronor per månad – totalt 125 000 kronor per år.

Det var otroligt stor skillnad hos olika elbolag. När vi kollade vad det skulle kosta för vårt företag upptäckte vi att det kunde skilja tiotusentals kronor i årskostnad hos de olika elbolagen. Det är ju enorma pengar inte minst för en coronapressad restaurangkedja, säger Stefan som äger restaurangkedjan.

Hur kommer det sig att priset på elavtal kan skilja så mycket?

Det finns flera faktorer som kan göra att priset mellan de olika elbolagen skiljer sig, så som fast eller rörlig el. Ett fast elavtal satt till 1 år innebär mindre risk än ett fast elavtal på 3 år. Det är svårt att förutspå hur elmarknaden kommer att se ut om 3 år.

Sverige utvecklas snabbt med fler elbilar, större industrier och serverhallar och det gör att elanvändningen ökar, vilket kan innebära att priset på el blir dyrare och att priset går väldigt mycket upp och ner. Om du inte gör ett aktiv val finns det en stor risk att du får ett dyrt elavtal, säger Ann-Catrin Dahlbom, Partner Manager på Elskling.

Mer pengar kvar i bolaget varje månad

För Stefans del lönade det sig att se över sitt elavtal något som han nu rekommenderar fler att göra.

Jag trodde aldrig att det skulle kunna skilja så mycket, men nu kommer jag definitivt att se över elavtalet oftare. Det kan ju bli mycket pengar över totalt, kanske tillräckligt för en ny ugn eller bättre kick-off, säger Stefan.

Här kan du se hur mycket ditt företag kan spara på att byta elavtal, snabbt och enkelt.

Varför ska man använda en jämförelsetjänst som Elskling?

Att leta efter elavtal kan vara både tidskrävande och komplicerat. Med hjälp av Elskling kan du få elpriser från flera elbolag i Sverige för att på så sätt garantera dig om att du fått den bästa dealen.

När ni fått upp alla prisförslagen så kan du själv välja i lugn och ro bland de olika bolagen och gå vidare med det elavtal som ni tycker passar er bäst.

Prisskillnaderna mellan olika bolag kan ibland vara riktigt stora och vad företag sparar på att byta elavtal kan handla om stora summor. Elen du får i uttaget är densamma oavsett vilket bolag du än väljer, enda skillnaden kan vara om ni väljer ett miljövänligt elavtal. Då sponsrar ni att el ska producerat på ett miljövänligt sätt, säger Ann-Catrin.

Vilken avtalstyp ska man välja som företag?

Om du ska välja fast eller rörligt elpris beror på vilka möjligheter ditt företag har att själva påverka när ni använder elen. Under vår och sommar kan ett rörligt elpris vara billigare men då behöver ni ha utrymme för att kunna hantera det ekonomiskt om elpriset sedan går upp väldigt mycket under höst och vinter.

För avtal med fast pris finns möjligheter till kortare avtal i väntan på att priserna eventuellt sjunker, alternativt har vissa elhandlare fastprisavtal med omteckningsrätt. Men tänk då på att du enbart kan byta till samma elbolag du redan valt.

– Med det ovan i åtanke. Säkerställ att du har det bästa priset du kan få och det elavtal som passar din situation bäst genom att jämföra elpriser och byta elavtal hos oss på Elskling, säger Ann-Catrin Dahlbom, Partner Manager, Elskling som är en del av Zmarta.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 700 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal