Finansministern uppmanar: “Hushåll bör se över sina elavtal”

2022-01-12 12:00

I Dagens Industri 12 januari 2022 uppmanar finansminister Mikael Damberg hushåll att se över sina elavtal. Detta i samband med att regeringen avsätter stöd till de hushåll som drabbas hårdast av de höga elpriserna.

Ekonomiskt stöd till hushåll som drabbas hårt av elpriserna

Hårt och kallt väder, lite blåst och höga bränslekostnader har gjort att elpriserna har skjutit i höjden. Regeringen avsätter därför totalt 6 miljarder kronor till de hushåll som drabbas hårdast av de höga elpriserna – ca 1,8 miljoner hushåll.

Som mest kan varje individuellt hushåll få ersättning upp till 6 000 kronor för december, januari och februari, vilket innebär 2 000 kronor per månad. Mikael Damberg påpekar dock att åtgärden är tillfällig och begränsad.

Se över dina elavtal

I artikeln uppmanar finansminister Mikael Damberg hushåll att se över sina elavtal. Så här skriver Dagens Industri: “Samtidigt hoppas han att den här vintern blir startskottet för ett landsomfattande arbete med energieffektivisering. Hushåll bör även se över sina elavtal, påpekar han”.

Ann-Catrin Dahlbom, Partner manager på Elskling, instämmer med finansministern och lyfter hur viktigt det är att se över sina elavtal.

“Vi förstår att många har det tufft med sin elräkning nu, Finansministern har helt rätt i sitt uttalande och vi har drivit denna viktiga fråga i ca 15 år,” säger Ann-Catrin och fortsätter:

“Det du kan påverka själv är att se till att du har det lägsta pris du kan få och detta gör du enklast genom att jämföra elavtal. Det är viktigt att göra ett aktivt val utifrån din situation. Antingen kan du välja att binda priset för en kortare eller längre period, alternativt välja rörligt pris och se om priset går ner närmare våren/sommaren. På Elskling.se finns allt du behöver för att göra ditt val”.

Läs hela artikeln med finansminister Mikael Damberg i Dagens Industri här.

Hur tar jag del av ersättningen?

Ersättningen betalas ut via elnätsbolagen till de hushåll som drabbas hårdast. Med andra ord behöver du inte göra något, utan kommer märka det på din elräkning. När ersättningen kommer att betalas ut är dock ännu inte bestämt.

Jämför elavtal via Elskling

Via Elskling kan du jämföra elavtal från alla elbolag i Sverige. På så vis kan du enkelt se vilket elavtal som är mest gynnsamt för dig och ditt hushåll.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 700 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal