Pressrum

Elpriset steg kraftigt i november

2010-11-29 15:00Medelspotpriset på elbörsen Nordpool blev 52,4 öre/kWh för november vilket är tio procent högre än föregående månad (47,6 öre/kWh). Torrt väder har ytterligare minskat tillgången på vatten i magasinen, vilket ökar risken för ett högre elpris framöver. - Det händer mycket på marknaden just nu, att elpriserna rusade i november visar hur snabbt prisbilden kan förändras. Det är därför vi alltid rekommenderar kunden att utgå från sina egna preferenser och privatekonomi vid valet mellan fast och rörligt elpris, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Vinterns ankomst med kallt och torrt väder har fått både det kortsiktiga spotpriset och de långsiktiga terminspriserna att stiga. Kallt väder innebär högre elförbrukning och torrt väder innebär att underskottet i vattenmagasinen blir större.

Att risken för ett högre elpris senare i vinter ökat kan utläsas i kursen på de så kallade elterminerna, de långsiktiga kontrakten. Priset för vinterkontraktet har stigit med 33 procent och handlas i dag för cirka 63 öre/kWh, jämfört med 47,5 öre/kWh i slutet av oktober, visar statistik som elskling.se sammanställt från Nordpool.

Den nuvarande situationen gör att tillgängligheten på kärnkraft är ännu viktigare denna vinter. Flera kärnkraftsreaktorer underhålls för tillfället, men full kapacitet från kärnkraften beräknas vara tillgänglig inom kort.

- En positiv nyhet för marknaden är att all svensk kärnkraft planeras att vara i drift från den 1 december om allt löper på enligt planen, säger Faraz Azima. Om marknaden har rätt kommer medelspotpriset under januari till mars 2011 att bli 63 öre/kWh. Kunder med ett rörligt elpris kommer då att få 20 procent högre elpris än under november 2010. Samtidigt är denna prisnivå fortfarande 13 procent lägre än motsvarande period 2010, då elpriset blev 72,6 öre/kWh.

- En stor skillnad i år jämfört med 2009, är att majoriteten av de elkunder som tecknat nytt elavtal valt fastprisavtal. De kan känna sig trygga oavsett vad som händer med elpriset de närmaste månaderna, säger Faraz Azima.

För mer information, kontakta:
Faraz Azima, vd för elskling.se, 070-771 12 56, faraz.azima@elskling.se
Om elskling.se - Sveriges största sajt för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder ett för konsumenten kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 100 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. elskling.se fick revisionsbolaget Deloittes årliga utmärkelse, Sveriges snabbast växande teknikföretag och blev 2010 års segrare i kategorin Rising Stars. www.elskling.se

Elskling AB, Sandelsgatan 16, 115 34 Stockholm, Tel 08-650 81 15, Fax 08-650 54 22, info@elskling.se