Elpriset föll 15 procent i april

2011-04-29 14:39Medelspotpriset på elbörsen Nordpool blev 48,0 öre/kWh för april vilket är 15 procent lägre än föregående månad (56,2 öre/kWh). Huvudanledningen är den rekordtidiga vårfloden orsakad av det varma vädret. Lägre elförbrukning på grund av högre temperaturer och påskhelgen har också haft en mildrande effekt på elpriset. För ett villahushåll med rörligt elpris innebär detta cirka 200 kronor lägre elräkning i april jämfört med föregående månad.Varmare väder än normalt har satt igång vårfloden som under de senaste två veckorna orsakat höga tillrinningar till vattenmagasinen. Fyllnadsgraden i magasinen var 18,1 procent i slutet av föregående vecka. Det är en kraftig ökning från 13,7 procent veckan innan men fortfarande under normalvärdet 22,1 procent.

- Det är tacksamt med varmt väder och lägre elpriser. Hushållen har för andra året i rad fått genomlida ett torrår med peakande elpriser som följd av rekordhög elförbrukning och brist på vatten i magasinen, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Samtidigt har de årliga kärnkraftsrevisionerna, som av strategiska skäl är inplanerade under låglastmånaderna, startat. Just nu är kärnkraftstillgängligheten 75 procent. Kärnkraftverken Oskarshamn 1, Ringhals 2 och Forsmark 1 är ur drift för årlig revision.

Under april inträffade även två kabelproblem som påverkar elutbytet mellan norden och kontinenten. Baltic Cable som sammankopplar Sverige och Tyskland är ur funktion sedan den 10 april och estimeras vara i drift igen i mitten av maj. Kabeln mellan Norge och Holland, NordNed, har varit ur funktion sedan 18 april. Reparationen av NordNed beräknas pågå i cirka 10 veckor.

- Då Norden haft ett lägre elpris än både Holland och Tyskland under de senaste veckorna har effekten av kabelbrottet varit positiv för de svenska elkonsumenterna. Om kablarna hade fungerat skulle vi troligen ha exporterat en del el för att jämna ut prisskillnaderna. Det hade drivit upp det nordiska elpriset något, säger Faraz Azima.

För ett villahushåll med rörligt elpris och en årlig elförbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär aprils elprisnedgång en minskad månadskostnad om cirka 200 kronor jämfört med mars. Kostnadsminskningen baseras endast på elprisnedgången. Elräkningen krymper ytterligare tack vare lägre elförbrukning i takt med allt varmare väder.

För mer information, kontakta:
Faraz Azima, vd för elskling.se, 070-771 12 56, faraz.azima@elskling.se
Om elskling.se - Sveriges största sajt för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder ett för konsumenten kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 150 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. elskling.se fick under 2010 Deloittes årliga utmärkelse, Sveriges snabbast växande teknikföretag, i kategorin Rising Stars. www.elskling.se

Elskling AB, Sandelsgatan 16, 115 34 Stockholm, Tel 08-650 81 15, Fax 08-650 54 22, info@elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal