Spara 1 260 kronor per år med LED belysning

2015-06-09 11:13En kundundersökning genomförd av elskling.se visar att svenska hushåll i medel har 31 lampor. Genom att byta ut samtliga lampor mot LED-lampor kan ett hushåll i medel spara 1 260 kronor per år tack vare lägre elförbrukning. De främsta fördelarna med LED teknologin anses vara den låga energiförbrukningen samt lång livslängd vilket leder till färre tillfällen med knepiga lampbyten. Tekniken bakom LED-lampan gav tre forskare Nobelpriset i Fysik 2014. Det är en revolutionerande teknologi som totalt utklassar tidigare teknologier för att skapa ljus i våra hem. LED-lampor på konsumentmarknaden har en livslängd på upp till 20 000 timmar. Det innebär att lampan lyser upp ett hem och ger en skön atmosfär i upp till 20 år. På så sätt slipper konsumenten krångliga lampbyten under en överskådlig tid. Tekniken gör lamporna fri från farliga ämnen som exempelvis kvicksilver, något som bidrar till en trygg miljö i våra hem.

- Jag hade hört talas om fördelarna med LED och blev trots det positivt överaskad när det ytterligare konkretiserades för mig. För mig personligen är det den långa livslängden som gör LED till det självklara valet när jag nästa gång ska ersätta en ljuskälla i min lägenhet, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

En undersökning som elskling.se genomfört visar att deltagarna i medel kunde spara 1 260 kronor per år genom att byta ut sina nuvarande lampor till LED-lampor. Viktigaste egenskapen hos LED anses vara den låga elförbrukningen. Näst viktigast anses teknikens låga miljöpåverkan vara. Många deltagare svarade även att färre lampbyten är något som gör vardagen bekvämare.

Vanligaste lampsorten i våra hem är idag halogen-spotlights (GU10 socket). Antalet lampor varierar självklart mellan hushållen, men i medel har vi 31 lampor. En jämförelse mellan en traditionell halogen-spotlight (35 watt) och motsvarande LED-spotlight (4,5 watt) illustrerar teknikens fördel. En kilowattimme kostar knappt en krona. Den energimängden får halogenlampan att lysa i drygt ett dygn. Med samma energimängd kan LED-lampan lysa i drygt 9 dygn.

- Det är riktigt kul när en uppfinning har så stor och tydlig nytta i samhället. Lamporna kostar lite mer att köpa jämfört med vanlig halogen. Det är dock en investering som snabbt betalar av sig. Den ekonomiska besparingen i att byta ut alla lamporna i hemmet är nästan i samma storleksordning som att byta elavtal, säger Faraz Azima.

* Undersökningen är genomförd i samarbete med Philips AB under mars och april 2015. Totalt deltog 761 konsumenter och deras svar ligger till grund för ovan resultat. Varje svar är kopplat till en anläggningsadress vilket säkerställer att en person endast kan svara en gång. Deltagarna fick ange vilken sort och antal lampor i sina hem för att delta i undersökningen. Medelbesparingen för användare av elskling.se som byter elavtal är 1 800 kronor per hushåll och år.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 350 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal