Soligt väder gav 40 procent högre elpris

2016-10-03 08:09Strålande solsken och uteblivet höstregn resulterade i ett högt elpris i september. Medelspotpriset blev 28 öre/kWh vilket är 40 procent högre än september i fjol (20 öre/kWh). I vinter blir elpriset känsligt för eventuella störningar i kärnkraften och i de överföringskablar som finns att tillgå vid elbrist. I den nya budgeten som regeringen presenterat föreslås energiskatten att höjas med 3 öre/kWh den 1 juli 2017. Något som resulterar i ökade kostnader för alla konsumenter. Månaden avslutades med en varning från energiministern Ibrahim Baylan som uppmanar elhandlarna att självmant se till att deras anvisningskunder tecknar riktiga elavtal.- Hösten har varit superfin med mestadels soligt väder. Förväntansbilden pekar på högre elpriser i vinter och elsklings rekommendation till hushållen är att säkerställa att de har ett bra elavtal, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Det är fortsatt ett underskott i vattenmagasinen. Aktuell fyllnadsgrad är 68,6 procent jämfört med normalt 81,4 procent. I Norge, som likt Sverige har många vattenkraftverk, är magasinen relativt välfyllda i år. I en perfekt värld skulle Sverige importera obegränsat med el från Norge. Verkligheten ser dock annorlunda ut. Just nu pågår ett reparationsarbete på kabeln som vanligtvis möjliggör en export på 2 145 MW, motsvarande två kärnkraftsreaktorer, från Oslo till Stockholm. Arbetet beräknas pågå till oktober 2017 och till dess är kapaciteten begränsad.

- Importbegränsningen gör att vi inte kan få mycket hjälp från Norge om det blir elbrist denna vinter. Med rätt elavtal kan hushållen ägna tiden till att åka pulka och bygga snögubbar istället för att oroa sig för eventuella elpristoppar, säger Faraz Azima.

Regeringens nya budget som presenterades i september innebär en högre elkostnad för alla elkunder oavsett elavtal. I juli 2017 höjs energiskatten med 3 öre/kWh exklusive moms vilket medför 800 kronor högre årskostnad för ett villahushåll*.

När elskling.se lanserades år 2007 hade 1,8 miljoner hushåll anvisningspris, även kallat tillsvidarepris. Idag har cirka 600 000 hushåll fortfarande anvisningspris. Detta har fått energiministern Ibrahim Baylan att reagera och hota med åtgärder om elhandlarna inte hjälper till att aktivera dessa hushåll.

En sökning på elskling.se efter bästa fastprisavtalet med ett års bindningstid resulterar i elpriser strax under 70 öre/kWh inklusive alla skatter och avgifter. För ett villahushåll ger det 14 000 kronor i årskostnad. Motsvarande hushåll med anvisningspris betalar enligt SCB i medel 101 öre/kWh, vilket motsvarar 20 200 kronor i årskostnad. Villahushåll i landet kan alltså i genomsnitt spara 6 200 kronor per år genom att teckna ett riktigt elavtal.

*Villahushåll med 20 000 kWh i årsförbrukning
Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 500 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal