Rörligt elpris populärast

2014-04-11 07:38Ny statistik från SCB visar att 36 341 hushåll bytte elhandelsbolag i februari. Det är 16 procent fler än februari i fjol (31 393). Intresset för rörligt elpris fortsätter att vara högt. Av de som bytte elbolag via elskling.se tecknade 54 procent rörligt elpris. Det är en stor ökning jämfört med februari i fjol (40 procent). En förklaring till det stigande intresset för rörligt elpris är att prisnivån just nu är lägre än för fastpriskontrakten samtidigt som risken för elpristoppar upplevs vara extremt låg.- Vi märker tydligt av det ökade intresset för rörliga avtal. I takt med att temperaturen stiger och våren närmar sig minskar elförbrukningen och sammantaget resulterar detta i en lägre risk för elpristoppar. Något som ökar hushållens aptit för ett rörligt elpris, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

En annan trolig förklaring till varför majoriteten valt att teckna rörligt elpris är det rekordlåga spotpriset. Skillnaden i pris mellan fast och rörligt elpris givet dagens spotprisnivå syns tydligt i listorna på elskling.se. Att fastprisavtal är något högre prissatt indikerar att marknaden förväntar sig ett stigande spotpris från dagens nivåer. Samtidigt lockar det låga spotpriset kunderna som byter elavtal just nu.

Lågprisläget gynnar främst kunder med rörligt elpris men har även en viss effekt på fastpriskontrakten som är lägre prissatta än i fjol. Ett villahushåll* som tecknade ett ettårsavtal på elskling.se under februari fick medelpriset 84 öre/kWh. Det är 4 öre lägre än prisnivån för ett år sedan och innebär en besparing på 800 kronor per år.

- Vi rekommenderar alltid hushållen att utgå från sina egna förutsättningar och preferenser vid valet mellan fast och rörligt elpris. Det är roligt att se att användarnas preferenser varierar över tiden och visar samtidigt att de har en god förståelse för olika avtalsformers egenskaper, säger Faraz Azima.

* Årsförbrukning 20 000 kilowattimmar.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 350 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal