Oktobers elpris föll under 30-öresnivån

2014-10-31 13:06Medelspotpriset för oktober blev 29 öre/kWh för samtliga elområden. Hushåll med rörligt elavtal kan räkna med cirka 20 procent lägre elkostnad jämfört med motsvarande månad i fjol. Milt väder, välfungerande kärnkraft och rikligt med regn har pressat spotpriset med cirka 5 öre/kWh från nivån i september (33,5 öre/kWh). De senaste magasinstalen visar ett underskott på cirka 10 procent för Sverige per den 26 oktober. Hösten är normalt sett en nederbördsrik period. Därför blir höstvädret extra viktigt för hur mycket vatten och snö som tillfaller vattenkraftsproducenterna. Rikligt med nederbörd ökar vattenkraftsproduktionen vilket i sin tur sätter press på elpriset. För att hämta i kapp det underskott som finns just nu krävs det två riktigt blöta höstveckor.

En annan viktigt del av produktionsapparaten i Sverige är kärnkraften. Produktionen har hittills under månaden motsvarat 80 % av installerad effekt. Samtliga reaktorer är i drift utom två. Ringhals 2 genomgår årlig revision fram till 9 december och Oskarshamn 2 uppgraderar säkerhetssystemet och planeras åter vara i drift sommaren 2015.

På efterfrågesidan är det i huvudsak temperaturen som styr. Oktobers medeltemperatur har varit högre än normalt. Ett mindre uppvärmningsbehov innebär en lägre elförbrukning.

- Så här långt har vi haft en drömhöst för elkonsumenterna. Blött och milt väder har pressat elpriset till lägre nivåer än vad marknaden förutspådde tidigare i år. Kunder vars avtal löper ut kan idag teckna om dessa på betydligt lägre nivåer än tidigare, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Under natten mellan söndag till måndagen den 27 oktober kunde elkunder med ett timavräknat rörligt elavtal köpa el nästan helt gratis. Tack vare milt och blåsigt väder blev elpriset 0,5 öre/kWh mellan klockan 02.00 till 03.00.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 350 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal