Ökat intresse för fast elpris och fler elbyten i augusti

2013-10-10 08:45I augusti bytte 37 177 hushåll elbolag visar ny statistik från SCB. Det är en ökning med tre procent jämfört med motsvarande månad i fjol (36 042). Av de som bytte elavtal på elskling.se tecknade 75 procent fastprisavtal. Hushåll som har blivit erbjudna vintersäkringsavtal från sin nuvarande elhandlare rekommenderas att jämföra det på elskling.se för att säkerställa att de får det bästa avtalet.Det framgår tydligt av elbytesstatistiken från elskling.se att svenska hushåll vill gardera sig mot eventuella elpristoppar under vintern. Bland de hushåll som bytte elavtal på elskling.se i augusti ökade intresset för fastprisavtal från 65 procent i fjol till 75 procent.

- Vår erfarenhet visar att konsumenterna oftast utgår från prisläget just för stunden och lägger inte någon större vikt vid att göra någon analys av prisförväntningarna framåt. Idag ligger elpriset för fastaprisavtal på samma nivå som det rörliga priset. Konsumenternas tolkning kan bli att ett rörligt elpris inte ger någon rabatt just nu, medan ett fast inte kostar mer och samtidigt ger ett skydd mot högre elpriser framöver, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Många elhandlare har den senaste tiden erbjudit sina kunder en relativt ny avtalsform som kallas för vintersäkringsavtal. Avtalsformen innebär att konsumenten får ett fast elpris under vintern och ett rörligt elpris under resten av året. Vår rekommendation till de hushåll som tilltalas av denna avtalsform är att spendera några minuter på elskling.se för att säkerställa att de väljer det bästa elavtalet bland vintersäkringsavtal.

En sökning* på elskling.se resulterar i en lista med 32 olika vintersäkringsavtal. Det billigaste avtalet ger en årskostnad på 18 335 kronor och det dyraste 21 124 kronor. Det skiljer alltså nästan 3 000 kronor per år beroende på vilket vintersäkringsavtal konsumenten väljer.

- Oavsett vilken avtalsform konsumenten är intresserad av finns det mycket pengar att spara genom att jämföra utbudet på elmarknaden och säkerställa att man får det bästa möjliga elavtalet, säger Faraz Azima.

*Jämförelsen är gjord på www.elskling.se/vintersakring måndagen den 7 oktober och avser en villa i elområde Stockholm med 20 000 kilowattimmar i årsförbrukning.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 350 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal