Marknadsdomstolens dom gör Google till vilda western

2012-12-11 15:53Idag valde Marknadsdomstolen att inte bifalla Elskling AB:s talan om att förbjuda en konkurrent att använda dess varumärke och firmanamn "elskling" som sökord vid annonsering på Google Adwords. Avgörandet möjliggör annonsering på internet under andras varumärken, utan risk för påföljder. Elskling tycker att det är anmärkningsvärt att förfarandet anses tillåtet på webben, då det inom andra medier såsom tv, radio och print är förbjudet. Den stora vinnaren i förlängningen är dock Google, som tillhandahåller annonsplatserna.Vid sökningar i sökmotorn Google presenteras de mest relevanta sökresultaten i en s.k. organisk lista. Ovanför denna träfflista visas betalda annonser kopplade till det använda sökordet genom en annonstjänst benämnd Google Adwords.

För några år sedan gick det inte att använda andras varumärken eller firmanamn som sökord för annonsering på Adwords. Förslag till sökord för registrerade varumärken nekades automatiskt. På så sätt hade företagen ett skydd, vilket förhindrade konkurrenter och andra obehöriga från att snylta på varandra. Detta skydd togs sedan bort av Google då det stod klart att de själva inte skulle hållas ansvariga för otillbörligheter vid adwordsannonsering. Istället hänvisades företagen till att själva försvara sina varumärken.

- Dels tjänar Google helt enkelt ännu mer pengar på att inte ta något ansvar och dels blir det ingen huvudvärk för deras jurister. Vi ansåg att det inte var rätt att andra snyltade på vårt varumärke och när Schibstedägda Kundkraft Sverige AB började annonsera på "elskling" bad vi dem vänligt att upphöra. När de inte slutade bestämde vi oss för att pröva frågan i Marknadsdomstolen, säger Faraz Azima, vd för elskling.se.

Domen möjliggör annonsering på internet under andras varumärken, utan risk för påföljder. Därmed framstår det som mindre viktigt att skaffa sig ett varumärkesskydd, speciellt för företag som i huvudsak har sin verksamhet på internet.

- Vi tycker att det är anmärkningsvärt att detta anses tillåtet på webben, då det i andra medier såsom tv, radio och print inte är det. Dagens dom är dessutom ett bakslag för konsumenterna, som nu kommer att få betydligt spretigare sökresultat på Google, säger Faraz Azima.

Juridiska ombud för Elskling AB var advokaterna Magnus Friberg och Cecilia Tholse vid Setterwalls Advokatbyrå.
Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal elskling.se erbjuder ett för konsumenten kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 250 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal