Lys upp i vintermörkret för 24, 267 eller 391 kronor

2015-12-16 09:21Många konsumenter oroar sig över julbelysningens elkostnad. Beräkningar gjorda av elskling.se visar att hushåll som använder LED-lampor och har ett konkurrenskraftigt elavtal endast betalar 24 kronor för all belysning som står på under hela december. Elkostnaden blir betydligt högre, 267 kronor, om julbelysningen fortfarande har gamla glödlampor som ljuskälla. Värst är det för hushåll som både har gamla glödlampor och har ett dyrt anvisningspris. Deras belysningsnota hamnar på 391 kronor.- Julbelysningen bringar mycket glädje, speciellt för barnen. Jag upplever att konsumenter köper allt fler ljuskällor för att utsmycka sin bostad, både invändigt och utvändig. Privatekonomiskt placerar sig elkostnaden för julbelysningen i toppen över saker som bringar mycket glädje till en låg kostnad, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Elkunder tenderar att många gånger överskatta elkostnaden för sin julbelysning, visar en undersökning gjord av Svensk Energi. En möjlig förklaring är att julbelysningen kostar betydligt mer att driva med gamla traditionella glödlampor. Motsvarande julpynt som med LED-lampor drivs för 24 kronor, kostar 267 kronor att driva med gamla glödlampor. Har man dessutom inte gjort ett val av elavtal och betalar anvisningspris kostar elen 391 kronor.

- Vår rekommendation till hushållen är att använda LED-lampor, undvika anvisningspris och att låta lamporna lysa så mycket som man önskar. Det är en liten investering i relation till den glädje som julbelysningen skapar. Dessutom kan det vara till hjälp för "tomten" att ta sig fram i vintermörkret, säger Faraz Azima.

Sammanställningen som elskling.se gjort är med antagandet att hushållet använder sin julbelysning dygnet runt under hela december. Julbelysningen i exemplen består av en ljusslinga till granen, två ljusslingor för utomhusbruk, fyra adventsljusstakar samt två belysta julstjärnor.

För den som söker inspiration och vill öka mängden julpynt i sitt hem kan vi rekommendera familjen Pehr och Richard Hante som expressen besökt. De har hela 50 flyttlådor med julpynt.

* Elförbrukning för produkterna är framräknat utifrån produktinformation på Claes Ohlsson. Lägst elkostnad har hushåll med rörligt elpris. Högst elkostnad avser anvisningspris för boende i Stockholm. Överföringsavgiften (nätavgiften) ingår i beräkningarna, antaget nätbolag är Ellevio i Stockholm.
Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 500 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal