Lägsta novemberpriset på 10 år

2014-12-01 11:22Medelspotpriset för november blev 28 öre/kWh vilket är det lägsta sedan november 2004. För ett villahushåll med rörligt elpris innebär det flera tusenlappar i lägre elkostnader jämfört med skräckåret 2010. God kärnkrafttillgänglighet, tillräckligt med vatten i magasinen och ett lågt uppvärmningsbehov är förklaringen bakom prisläget just nu. I december väntas priset att stiga med 15 procent.Tack vare en försenad vinter med milt novemberväder backade elpriset cirka 1 öre från nivån i oktober. Läget i de svenska kärnkraftverken är fortsatt god med en produktionsnivå strax över 80 procent av installerad effekt. Samtliga reaktorer utom två är i drift. Ringhals 2 genomgår årlig revision till den 22 december och i Oskarshamn 2 uppgraderas säkerhetssystemet och reaktorn planeras åter vara i drift efter sommaren 2015.

Kunder med rörligt elpris kan glädjas åt det lägsta priset för november på 10 år. Ett räkneexempel baserat på nuvarande elprisnivå jämfört med november 2010 visar att ett villahushåll med årsförbrukningen 20 000 kilowattimmar och avtalsformen rörligt elpris, i år har en månadskostnad som är 800 kronor lägre jämfört med fyra år sedan. Med ett konkurrenskraftigt rörligt elavtal är totalpriset idag cirka 75 öre/kWh inklusive alla skatter och avgifter. Motsvarande avtal kostade cirka 45 procent mer i november 2010 då elpriset var 110 öre/kWh.

- Konsumenter är vana vid att priset på det mesta stiger från år till år. Novemberpriset som är det lägsta på 10 år kan därför ses som en tidig julklapp till alla hushåll med rörligt elpris, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Viktigaste prisdrivaren för elpriset framöver är vädret. Den senaste veckans väderprognoser indikerar att vi nu går mot en kall och relativt nederbördsfattig period. Något som fått terminspriserna på elbörsen Nordpool att stiga. Baserat på elterminen för december* kan vi utläsa att marknaden förväntar sig en elprisuppgång med cirka 15 procent från nivån i november. Får marknaden rätt hamnar decembers spotpris på cirka 32 öre/kWh.

* Stängningskurser från Nordpool 2014-11-27
Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 350 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal