Hushåll med rörligt elpris kan spara 3 000 kronor

2014-10-10 09:33Intresset för rörligt elpris ökar och idag har 40 procent av alla hushåll denna avtalsform. Rörliga elavtal har på senare år blivit mer komplexa i sin uppbyggnad. Det försvårar för hushållen att på egen hand jämföra dessa elavtal. Elskling har granskat priserna för samtliga elhandlare i Sverige och jämfört medelpriset med de bästa avtalen på marknaden. Under de senaste tre åren har villahushåll med rörligt elpris i medel kunnat sänka sin elkostnad med 3 000 kronor genom att byta från ett mediokert rörligt elavtal till något av de vassare alternativen på marknaden.Det finns över 120 elhandelsbolag i Sverige och det är stora prisskillnader mellan elbolagen. Elskling har sammanställt priser för rörliga avtal från samtliga elhandlare och jämfört medelpriset med de mest konkurrenskraftiga rörliga avtalen. Skillnaden utgör ett elprisgap på 12 öre/kWh (exklusive moms). Det innebär att aktiva kunder som väljer ett konkurrenskraftigt rörligt elavtal i medel har 30 procent att spara på sin elkostnad.

Antalet hushåll med rörligt elpris ökar. På ett år har 100 000 nya hushåll anslutit sig till skaran. Att prisläget generellt sett är lågt i relation till tidigare år är något som elskling.se tror gör kunderna mindre vaksamma, vilket ökar risken för att de ska hamna på ett onödigt dyrt elavtal.

- Det är anmärkningsvärt att rikssnittet är hela 30 procent högre än de bästa rörliga avtalen och att situationen sett ut såhär i hela tre år. Om fler konkurrensutsätter sitt elbolag skulle detta inte kunna bli långvarigt då dyra elbolag skulle tappa alla sina kunder, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Elskling.se vill uppmärksamma konsumeter med rörligt elpris att vara vaksamma. Förr var det ganska enkelt för hushållen att själva jämföra rörliga avtal. Rörligt elpris bestod då av Nordpools medelspotpris plus ett påslag. Sedan vinter 2010/2011 har majoriteten av elhandelsbolagen ändrat sitt sätt att ta betalt för rörliga avtal. Nu debiteras kunden för ett så kallat inköpspris, ett pris som skiljer sig mellan elhandlarna. Rörligt elpris består idag av ett inköpspris, en elcertifikatsavgift och ett påslag plus eventuella fasta avgifter. Det kluriga är att samtliga priselement skiljer sig åt mellan elbolagen. Konsumenter som sedan tidigare är vana att endast behöva tänka på påslaget får därmed inte med hela prisbilden när de granskar ett erbjudande själva. Detta är något som elhandelsbolagen drar nytta av i sin direktförsäljning.

- Det enda rimliga sättet för en konsument att säkerställa att de får ett bra elavtal idag är att använda en jämförelsetjänst på nätet, säger Faraz Azima.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 350 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal