Fast elpris populärast i somras

2014-09-15 07:44Rekordfint sommarväder och fotbolls-VM i Brasilien verkar ha haft en negativ inverkan på antalet elbyten i somras. Statistik från SCB visar att 35 283 hushåll bytte elbolag i juli. Det är 12 procent färre än motsvarande månad i fjol. Bland de hushåll som bytte elavtal på elskling.se var intresset för fast elpris störst för andra månaden i rad. Populärast bland fastprisavtalen var bundet elpris i ett år.Av de som bytt elavtal på elskling.se var rörligt elpris populärast under perioden januari till maj i år. Den trenden bröts i juni och juli. I juli var 59 procent av alla elbyten till ett fastprisavtal.

Många konsumenter som har som vana att binda om sitt elpris varje sommar. Det finns en generell tro om att tajmingen för att binda elpriset är bäst under sommarmånaderna. Detta är något som vissa elhandelsbolag drar nytta av i sin produktutveckling. Konsumenter erbjuds elavtal som innebär att de förbinder sig att köpa el i ett år utan att i förväg veta elprisnivån. Elhandlaren köper därefter in elterminer motsvarande konsumentens förväntade årsförbrukning och presenterar sedan elpriset som kunden får betala det kommande året.

- Att elpriset vanligtvis är lägre på sommaren stämmer för spotpriset. Det har dock inte någon större inverkan på terminspriserna som indikerar elpriset i framtiden. Elprisnivån som hushållen kan binda priset på utgår från terminspriserna och inte från spotpriset. Detta är något som jag tycker elhandlarna bör försöka kommunicera till sina kunder. Produkter som sommarsäkrad el och dylikt spär bara på denna myt, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

En möjlig förklaring till att 12 procent färre bytte elavtal i juli jämfört med fjol är det rekordfina sommarvädret. Fotbolls-VM i Brasilien är ett ytterligare exempel på något som kan ha bidragit till den lägre bytesaktiviteten.

- Vi har äran att se på fotbolls-VM var fjärde år och jag kan hålla med om att det är något roligare än att byta elavtal. Nu är dock VM avklarat och det är hög tid för alla hushåll att se över sitt elavtal inför vintern, säger Faraz Azima.

Avslutningsvis vill Elskling varna konsumenter för att ingå avtal som marknadsförs via telemarketing eller ute på stan. Att byta elavtal är något som hushållen bör göra i lugn och ro på egen hand vilket enklast görs på webben.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 350 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal