Elskling stödjer Konsumentverkets förslag

2013-04-24 09:37I söndags rapporterade Sveriges radio P4 Värmland om ett återkommande problem med telefonförsäljning av elavtal som ofta leder till ett stort missnöje bland konsumenterna. Konsumentverket vill ändra lagen om telefonförsäljning för att skydda hushållen från att stressas in i bindande avtal som de egentligen inte velat ha. Förslaget till denna lagändring är något som elskling.se ställer sig bakom. Det ligger helt i linje med idén bakom elskling.se om att erbjuda hushållen en komplett och opartisk jämförelsetjänst på webben med det medvetna valet att aldrig ringa eller uppsöka konsumenterna för att sälja elavtal.Det finns över 100 elhandelsbolag som tillsammans erbjuder flera tusen olika elavtal. Ett elbolag som passar bäst för ett visst hushåll behöver nödvändigtvis inte vara det bästa för ett annat. Elhandelsbolagens erbjudanden och elpriser skiljer sig åt beroende på en mängd faktorer som exempelvis var i landet kunden bor, kundens elförbrukning, valt betalsätt, elens ursprung samt avtalsvillkoren. Mot bakgrund av det rekommenderar vi alltid hushållen att göra en unik jämförelse innan de väljer ett elavtal.

- Att byta elavtal är något som hushållen vill göra i lugn och ro. Av samma skäl som jag själv inte vill bli intvingad i något avtal över telefon så har vi på elskling.se sedan starten 2007 valt att aldrig ta kontakt med konsumenterna via telefon i syfte att försöka övertala dem att byta. Istället fokuserar vi på att bistå med en heltäckande jämförelsetjänst på webben som möjliggör för hushållen att efter eget behov besöka sajten för att göra en jämförelse och hitta det elavtal som passar dem bäst, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Jane Ullman, jurist på Konsumentverket, berättar i intervjun med P4 Värmland att de löpande tar emot anmälningar från konsumenter som känner sig lurade av telefonförsäljare och hon bekräftar att telefonförsäljning idag är ett stort problem i hela landet. Hennes uppmaning till hushåll som blir kontaktade av telefonsäljare är, lägg på luren.

Konsumentverket har arbetat fram ett förslag på en lagändring gällande telefonförsäljning som idag ligger hos regeringen. Om förslaget går igenom innebär det att säljaren efter ett säljsamtal måste skicka ett avtalsbrev till kunden för underskrift för att avtalet ska bli bindande.

- Vi hoppas att Konsumentverket får gehör för sitt förslag och att vi snart ska få den lagändring som förhoppningsvis kommer att skydda konsumenterna mot oseriösa försäljningsmetoder, säger Faraz Azima.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder ett för konsumenten kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 300 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal