Elpriset väntas stiga 24 procent under vintern

2014-08-11 09:22Medelspotpriset för juli blev 27,5 öre/kWh för elområde Luleå, Sundsvall och Stockholm samt 27,6 öre/kWh i Malmö. Det är något lägre än juli i fjol då priset blev cirka 30 öre/kWh. Marknaden förväntar sig en elprisnivå kring 34 öre/kWh denna vinter. Det är 24 procent upp från nivån i juli och 13 procent högre än föregående vinter. Villahushåll som inte gjort ett val av elavtal på länge rekommenderas att se över sitt elpris innan vintern.Upp till 50 procent av all elproduktion kommer från vattenkraften. Det gör fyllnadsgraden i vattenmagasinen till den viktigaste parametern för elpriset. Den senaste statistiken från Svensk Energi visar en fyllnadsgrad på 73,7 procent vilket är lägre än normalnivån på 81,2 procent för säsongen. Det gör att vattenkraftsproducenterna hushåller med vattnet inför den kommande vintern.

- Underskottet ökar risken för ett högre elpris framöver. Vårt tips till konsumenter som är oroliga för eventuella elpristoppar i vinter är att det kan vara en god idé att teckna fastpriskontrakt. Då kan de slappna av och njuta av vintern istället för att oroa sig för elprisnivån, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Kärnkraften producerar mellan 60-65 TWh per år vilket motsvarar cirka 40 procent av den totala elproduktionen i Sverige. Just nu är produktionen begränsad till 66 procent av installerad effekt. Oskarshamn 2, Forsmark 3 och Ringhals 4 är ur drift för att genomgå revision. Samtliga reaktorer utom Oskarshamn 2 är planerade att åter vara i drift innan vinterkylan gör entré.

Marknadens förväntningar på elprisnivån för den kommande vintern kan utläsas ur elterminerna på Nordpool. Kontrakten avseende perioden oktober till mars indikerar en elprisnivå kring 34* öre/kWh. Om marknaden får rätt kan hushåll med rörligt elavtal räkna med 13 procent högre elpris jämfört med fjolårets vinter då medelspotpriset blev 30 öre/kWh.

- Marknadsaktörerna utgår ofta från ett normalscenario när de ska prissätta elterminer som sträcker sig längre än en väderprognos. Det betyder att en regnigare höst än normalt skulle resultera i ett lägre pris än 34 öre/kWh medan en nederbördsfattig höst skulle trissa upp priset ytterligare. Motsvarande gäller kärnkraften där oplanerade stopp i produktionen kommer att ge ett högre elpris än marknaden räknar med just nu, säger Faraz Azima.

Elskling rekommenderar hushållen är att spendera några minuter på att välja rätt elavtal inför vintern. För villaägare är det extra viktigt att vara proaktiva och göra ett val av elavtal innan den förbrukningsintensiva perioden börjar.

* Prognos avseende vinterns elpris utgår från Nordpools stängningskurser från 2014-08-07
Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 350 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal