Elpriset i juni lägst för i år

2013-06-28 13:07Medelspotpriset på elbörsen Nordpool ser ut att hamna på cirka 30 öre/kWh i juni. Det är en bottennotering för 2013 och gynnar främst de med rörligt elpris. En regnig inledning på sommaren, god kärnkraftsproduktion och ett lågt elpris i Tyskland har fått fastpriskontrakten att falla till lägre nivåer än i fjol. Hushåll som ska teckna om sitt fastpriskontrakt bör därmed hitta ett lägre elpris än tidigare avtalat.För ett villahushåll med en årlig förbrukning på 20 000 kWh var elpriset för 12 månaders fastprisavtal cirka 87 öre/kWh under juni i fjol. Tack vare den svaga utvecklingen på elbörsen erbjuds motsvarande avtal för cirka 83 öre/kWh idag. Det motsvarar en kostnadsbesparing på 800 kronor för villahushållet.

- Elpriserna är lägre än på länge vilket ger konsumenterna ett unikt tillfälle att sänka hushållets elkostnad och få pengar över till annat. Genom att spendera några minuter på att jämföra sitt befintliga elavtal med utbudet på elskling.se kan hushållen säkerställa att de får bästa möjliga elpris, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Elskling rekommenderar konsumenten att alltid utgå från sin privatekonomi och riskvilja vid valet mellan fast och rörligt elavtal. Har man små marginaler i hushållets privatekonomi och inte klarar av en allt för varierande elräkning kan det vara en god idé att välja ett fastprisavtal. Rörliga avtal är i regel billigast under perioder med låga spotpriser som vi är i nu. Samtidigt förknippas de med en viss risktagning samt att hushållet ska känna sig bekväma med periodvis större svängningar i elräkningen.

Månadens dyraste eltimme noterades onsdagen den 5 juni klockan 08.00-09.00, då kostade elen 50,08 öre/kWh i samtliga elområden. Dagen efter midsommardagen, söndagen den 23 juni klockan 06.00-07.00 var elen nästan gratis. En låg helgförbrukning resulterade i ett elpris på endast 1,21 öre/kWh för samtliga elområden.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 300 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal