Elpriset 160 procent högre än i fjol

2013-07-30 12:57Medelspotpriset på elbörsen Nordpool blev 30 öre/kWh i juli. Det är sidledes från juni och betydligt högre än i juli i fjol (11,5-16,7 öre/kWh). Lägre vattenkraftsproduktion håller uppe elprisnivån trots den fallande elförbrukningen i juli. Utsikterna framöver pekar på något högre elpriser i takt med att elförbrukningen ökar. Kunder som har ett tillsvidarepris rekommenderas att omgående göra ett aktivt val. Semestermånaden juli karaktäriseras av en låg elförbrukning då många industrier drar ner produktionen. Trots den lägre elförbrukningen fick vi inte se en repris av fjolårets elprisnivå då spotpriset för juli rasade ner till 11,5 öre/kWh i elområde Luleå, Sundsvall och Stockholm samt 16,7 öre/kWh i Malmö.

I år har vi mindre vatten i magasinen vilket gör att vattenkraftsproducenterna måste hushålla med vattnet inför kommande vinter. Den minskade vattenkraftsproduktionen är den huvudsakliga förklaringen till att elpriset håller sig på samma nivå som i juni trots en fallande elförbrukning.

Utsikterna för de kommande vintermånaderna pekar just nu på att elpriset kommer att stiga mellan sex och åtta öre/kWh från dagens nivåer. Underskottet i magasinen minskar sannolikheten för lägre elpriser samtidigt som den pressade marginalkostnaden för kolkraftsproduktion begränsar uppsidan. Viktigaste prisdrivaren framåt är på kort sikt vädertrenden i Norden och på längre sikt återhämtningen i världsekonomin.

För konsumenter som oroar sig för elpristoppar i vinter kan det vara skönt att välja ett fastprisavtal. På så sätt behöver dem inte bekymra sig över utvecklingen på elbörsen. Många elbolag erbjuder just nu förmånliga fastprisavtal på elskling.se.

- Det råder en hård konkurrens om kunderna på elmarknaden. Det är bara tillsvidareavtalen som fortfarande lever sina egna liv och undgår all form av konkurrens. Inaktiva elkunder med tillsvidarepris har fortsatt alarmerande högt elpris och rekommenderas att snarast välja ett riktigt elavtal, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 300 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal