Allt du behöver veta om elavtalet vid en flytt

2017-02-21 13:15Att inte teckna elavtal när du flyttar medför ett högt elpris, ett så kallat anvisningspris. Bor du i lägenhet rör det sig om cirka 2 000 kronor per år. Idag har 700 000 hushåll ett anvisningspris, vilket är cirka 30-50 procent dyrare än ett vanligt elavtal. Elskling har tagit fram en guide som gör det enkelt för dig att ordna ett elavtal när du flyttar.- Anvisningspriset infördes som ett skydd vid avregleringen för att säkerställa att alla får el. Tillgången till el är extra viktigt i Sverige mot bakgrund av det kalla klimatet. I många andra länder har kunden ingen el så länge de inte aktivt tecknat ett elavtal, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Varje år flyttar drygt 1 miljon personer inom Sverige. Samtliga behöver ordna med elavtalet för den nya bostaden men tyvärr missar många hushåll att göra detta, vilket gör att de tvingas betala flera tusenlappar extra för sin elanvändning.

I den guide som elskling tagit fram besvaras de vanligaste frågeställningarna som en konsument ställs inför vid sin flytt. Guiden är utformad så att den ska passa alla konsumenter, inklusive de som helt saknar förkunskaper om elmarknaden. TV4 hade nyligen ett underhållande inslag som visar att alla avtalsformer är bättre än ett anvisningspris.

Dyra anvisningsavtal har fått politiker att se rött en längre tid. En utredning gjord av Energimarknadsinspektionen (Ei) visar att många hushåll hamnar på anvisningspris vid flytt. Idag behöver flyttkunder först kontakta nätägaren och sedan elhandlaren. Glömmer de att kontakta elhandlaren tilldelas de nätägarens anvisningsavtal. Så länge anvisningspriserna finns så är det upp till var och en att undvika anvisningspris. Att vänta på åtgärder från politikerna kan bli kostsamt för passiva hushåll.

- Guiden är framtagen för de som ska flytta och vill öka sin förståelse för elmarknaden. Vi hoppas att vi genom detta initiativ kan bidra till att allt fler väljer bort anvisningspriset, säger Faraz Azima.

Här kan du läsa guiden.
Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 700 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal