258 229 bytte elbolag under första halvåret

2013-08-09 14:00Dagsfärsk statistik från SCB visar att 258 229 bytte elbolag under det första halvåret i år (217 095 hushåll och 41 134 företag). Det är en ökning med cirka 10 procent jämfört med motsvarande period i fjol (235 862). Andelen hushåll med tillsvidareavtal har på ett år minskat från 19,5 till 17,2 procent. Bland de hushåll som bytte elavtal på elskling.se valde 65 procent bundet elpris.- Som tillsvidarekund har man mycket pengar att spara. Utmaningen för oss är att nå fram till dessa hushåll för att upplysa dem om den usla avtalsform de har, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Beräkningar som elskling.se gjort visar att en lägenhetskund i Stockholm med ett tillsvidarepris i medel betalade cirka 136* öre/kWh för elen i juni. För ett hushåll med rörligt elpris kostade elen endast 78* öre/kWh. Tillsvidareavtalet är därmed 74 procent dyrare än ett rörligt elpris. Genom att spendera några minuter på att se över sitt elavtal kan tillsvidarekunden spara 1 700** kronor per år.

- Andelen tillsvidarekunder fortsätter att minska och det är i alla fall positivt. Men att hela 17,2 procent fortfarande har tillsvidarepriset är upprörande för oss. Vi ser ingen anledning för något hushåll att ha ett tillsvidareavtal när det är på pass enkelt att välja bort det, säger Faraz Azima.

Under årets sex första månader valde 65 procent av elsklings användare att teckna fast elpris. Under motsvarande period i fjol valde 70 procent fast elpris. En möjlig förklaring till att fler valt ett rörligt elavtal i år är den senaste tidens låga elprisnivå.
*Priset inkluderar samtliga avgifter och skatter och baseras på en årsförbrukning om 3000 kWh
**Antaget samma spotpris-tillsvidareprisnivå för hela året.
Om elskling.se - Sveriges ledande tjänst för jämförelse och byte av elavtal
elskling.se erbjuder privatpersoner och företag ett kompetent, enkelt och objektivt verktyg som underlättar krångliga jämförelser och bytesförfaranden och därmed stimulerar och ökar antalet som aktivt väljer elhandelsbolag. Sedan starten 2007 har sajten hjälpt över 300 000 svenskar att jämföra och byta elavtal på elskling.se. Företaget grundades och drivs sedan starten 2007 av fem civilingenjörer från KTH som efter några års erfarenhet från näringslivet samlades kring idén om att det behövs en oberoende, heltäckande tjänst av hög kvalitet som ökar transparensen på den svenska elmarknaden. Elskling AB blev utsedd till ett Gasellföretag 2012 av Dagens Industri. www.elskling.se

Gör en prisjämförelse

Ha din elräkning till hands och kontrollera att du inte är bunden vid ditt nuvarande elavtal